“Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!” Ovo je moderna poslovica koja se zadnjih nekoliko godina često pominje među Srbima. Međutim, da li ste znali da naši preci uopšte nisu jeli svinjetinu već teletinu, jagnjetinu i ovčetinu?

Naime, sve do sredine XIV veka, odnosno do početka prodora Turaka na Balkansko poluostrvo, u našem narodu je omiljeno meso na trpezi bila teletina i ovčetina.
– A svinja, iako ima papak razdvojen, ne preživa – za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti, niti se njihove strvine doticati – za vas su one nečiste – piše u Bibliji, Levitski zakon 11:7, 8.

Oni koji slepo prate Bibliju bi za ovu životinju rekli da je prljava, da je jedina koja je stalno u blatu, jede šta stigne i da je treba izbegavati.
Ipak, ne može a da se ne pomene Srpska pravoslavna crkva. Ako je sudeći po ovom citatu iz Biblije, svinjetina je i te kako zabranjena. Kako je onda moguće da je crkva dozvolila da naš glavni običaj za Božić bude obrtanje praseta na ražnju?

Prema istoriji, prvi hrišćani nisu jeli ovu slavsku “poslasticu”, ali su vremenom počeli da u svoju veru uvode razne paganske običaje (praznoverje), zbog kog su počeli prvo da jedu kravu, a zatim i ovcu i to im je bilo glavno jelo na trpezi kada su u pitanju slave ili Božić.
To je tako trajalo sve do dolaska Turaka na Balkansko poluostrvo. S obzirom na to da oni ne jedu svinjetinu, Turci su u svojim prodorima od Srba krali krave, ovce i koze, zbog čega su naši preci odlučili da zbog ishrane gaje ovu domaću životinju.

Mnogo godina kasnije, kod Srba je ostalo pravilo da svinjetina bude glavno meso na trpezi tokom novogodišnjih, božićnih i drugih praznika. Da li nam se “osladilo” pa smo zaboravili na prave običaje koje nalaže naša vera, ili ipak više nema ko da je propagira na pravi način? Izgleda da nikad nećemo saznati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here