Prvi trenuci u Džennetu bit će neizmjerno dojmljivi.

Pred nama će se prostirati džennetske rijeke koje teku kroz veličanstvene palače, dok će nas okruživati predivni plodovi, šatori, zlato, biseri i svila. Ponovni susreti s našim voljenima, koje nismo vidjeli godinama, bit će posebno dirljivi. Zamislite radost poslušnog sina kada ponovno zagrli svoju majku, ili suze radosnice saosjećajnog starca kada ugleda svoju kćerku, te roditelja koji nakon mnogo godina ponovo sreće svog sina koji je preminuo prije njih.

Prizor onih koji su na ovom svijetu dugo patili, sada potpuno izliječeni, bit će nevjerojatno dirljiv. Svi koji su bili nesretni sada će uživati u neizrecivoj sreći, starci će povratiti mladost, a sijede starice ponovo će postati mlade djevojke.

Susreti s Allahovim poslanicima bit će jedinstvena čast. Moći ćemo se pozdraviti s ashabima, prepoznati najveće učenjake našeg ummeta, te susresti hrabre mudžahide i šehide. Vidjet ćemo meleke svojim očima, a kada nam bude rečeno: “Ovo je Ebu Bekr, a onaj što nam ide u susret je Omer ibn Hattab, onaj što sjedi u hladovini džennetskog stabla je Halid ibn Velid, a onaj čiji predivni glas slušamo i zajedno s njim slavimo Allaha, to je Allahov poslanik Davud, a.s.”, naše srce će biti ispunjeno radošću.

Najsnažniji trenutak bit će kada sretnemo voljenog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Vidjet ćemo i druge značajne ličnosti iz islamske povijesti, poput drugova iz pećine, Ashabul-uhduda, vjernika iz faraonove porodice i Zul-Karnejna. Kada nam bude rečeno: “Ovo je poznati ashab i prenosilac hadisa, Ebu Hurejre, a ovo je komentator Kur’ana (Terdžumanul-Kur’an) Abdullah ibn Abbas,” osjetit ćemo duboku čast.

Najveća radost bit će trenutak kada vidimo Allaha, kao što gledamo Mjesec u punom sjaju, bez ikakve prepreke između nas. Kada nam Allah kaže: “Zadovoljan sam s vama i nikada se na vas neću rasrditi,” osjećat ćemo neizrecivu sreću i spokoj.

Boravak u Džennetu bit će kraj svih napora i truda, nakon što ljudi prođu kroz obračun, ostavljajući iza sebe svijet pun licemjerja, zla, ratova i mržnje. U Džennetu neće biti briga, problema, sijedih vlasi, oslabljenih kostiju, tjeskobe, lijekova, aparata i sedativa. Svi problemi i tereti ovoga svijeta nestat će, zamijenjeni vječnom srećom i mirom.

Zasigurno, Džennet zaslužuje naš trud i težnju da ga zaslužimo i u njemu prebivamo. Allahova nagrada je visoka, a Njegova roba je Džennet. Molimo Allaha da nas, naše roditelje i našu djecu učini dostojnima Njegovog rahmeta i oprosta te vječnog boravka u Džennetu. Amin!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here