Prema izvještaju portala Capital, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci, samo dan nakon što je nekoliko kompanija povezanih sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”.

Prema izvještaju LRC-a, “Sirius 2010”, koji je sankcionisan, brzo je ostao bez tri računa u ovoj banci, a očekuje se da će se isto dogoditi i sa preostalih deset računa u drugim bankama.

“Sirius 2010” je nosilac projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM. Zbog toga je ministar komunikacija i transporta BiH, Edin Forto, odmah zatražio od njih da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija je takođe zadužena za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što dolazi pod znak pitanja u trenutnoj situaciji. Uz “Sirius 2010”, OFAC je stavio pod sankcije i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Group” i “Infinity Media”, “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranije sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Iz kompanije “Sirius 2010” još uvijek nisu odgovorili na postavljena pitanja.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here