Ekstremne vrućine, ogromne gužve, sanitarni problemi, loš prijevoz, hodočasnici bez dokumenata koji izbjegavaju vlasti čak i kad im je potrebna pomoć, te brojni stariji, nemoćni ili bolesni ljudi – sve su to razlozi velikog broja smrtnih slučajeva na hadžu u Saudijskoj Arabiji, piše BBC. Više od hiljadu hodočasnika umrlo je na hadžu koji se odvijao za vrijeme velikih vrućina, prema podacima AFP-a. Većina njih umrla je zbog ekstremne vrućine, s temperaturama koje su prelazile 51 stepen Celzijusa.

Unatoč upozorenjima saudijskog ministarstva zdravstva da se izbjegava izlaganje vrućinama i pije puno tekućine, mnogi su hodočasnici postali žrtve toplinskog udara. AFP je naveo izjavu arapskog diplomata koji je rekao da je 658 Egipćana umrlo na hodočašću, dok je Indonezija javila o više od 200 mrtvih, a Indija o njih 98. Pakistan, Malezija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i iračka autonomna regija Kurdistan također su potvrdili smrtne slučajeve.

Tuniski predsjednik smijenio je ministra za vjerska pitanja Brahimija Šaibija nakon kritika zbog smrti desetina Tunižana koji su sudjelovali u hadžu. Wall Street Journal izvijestio je da je umrlo i više Amerikanaca. Prijatelji i rodbina traže nestale u bolnicama i objavljuju poruke na internetu. Desetak zemalja objavilo je da je ukupno umrlo 1081 hodočasnik.

Loše upravljanje saudijskih vlasti pogoršalo je situaciju, uz probleme s objektima određenima za hodočasnike. Smještajem i objektima navodno se loše upravljalo, s prenatrpanim šatorima bez odgovarajućeg hlađenja i sanitarnih uvjeta. Hodočasnici su često morali pješačiti velike udaljenosti po nesnosnoj vrućini zbog problema s prijevozom.

Više od polovine umrlih bili su neregistrirani hodočasnici koji su se pridružili hadžu neredovitim kanalima, što im je uskratilo pristup klimatiziranim šatorima i autobusima. Jedan od razloga za veliki broj smrtnih slučajeva je i činjenica da mnogi hodočasnici odlaze na hadž pri kraju života, nakon što su cijeli život štedjeli za to, nadajući se blagoslovu umrijeti i biti pokopani u svetom gradu.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki musliman koji si to može priuštiti obavezan je ispuniti tu vjersku dužnost barem jednom u životu. Saudijska Arabija posljednjih godina povećala je sigurnosne mjere na hadžu, ali se još uvijek suočava s kritikama da ne čini dovoljno, posebno za neregistrirane hodočasnike. Ta se zemlja još nije očitovala o smrtnim slučajevima.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here