U posljednje dvije sedmice školske godine, škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i u ostatku Hrvatske, obično ne održavaju roditeljske sastanke niti informativne razgovore kako bi smanjile pritisak roditelja na učitelje u vezi s ocjenama. Unatoč tome, neki roditelji i dalje dolaze u škole izražavajući nezadovoljstvo zbog ocjena.

Jedan takav slučaj dogodio se kada je majka, nezadovoljna zaključnom ocjenom iz geografije, prijetila učitelju svojom profesijom advokatice. Učitelj je zaključio ocjenu vrlo dobar (4) na temelju prosjeka ocjena iz osam provjera tokom godine, dok je majka insistirala na ocjeni odličan (5) te je podnijela žalbu direktorici škole.

Učitelj je naglasio da je ocjena rezultat cjelokupnog rada učenika tokom godine i da tokom svoje šestogodišnje karijere nije imao problema s roditeljima te je uvijek bio spreman na razgovor.

Sebastijan Troskot iz sindikata Preporod ističe da su ovakve situacije rezultat prevelike dostupnosti škola roditeljima. On naglašava da je ocjena rezultat cjelogodišnjeg rada učenika, a ne jednokratnih provjera, te kritikuje pritisak koji roditelji vrše na učitelje. Smatra da bi se ovakve situacije trebale češće iznositi u javnost kako bi se ukazalo na probleme s kojima se suočavaju školski zaposlenici.

Pravilnik o vrednovanju učenika omogućuje podizanje ocjena u slučaju napretka, ali Troskot smatra da bi trebao omogućiti i smanjenje ocjena. Zaključuje da je potrebno promijeniti odnos Ministarstva obrazovanja prema učiteljima kako bi se ovakve situacije spriječile i poboljšala obrazovna praksa.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here