Ebu Hurejre, Allah mu se smilovao, prenosi da su neki ashabi došli Poslaniku Allahovom, neka je Allahov mir i spas na njega, i rekli: “Allahov Poslaniče, osjećamo u našim dušama nešto što nas muči, ali ne želimo to izgovoriti.” Poslanik, neka je Allahov mir i spas na njega, upitao ih je: “Jeste li to već osjetili?” “Da”, odgovorili su. Tada je Poslanik, neka je Allahov mir i spas na njega, rekao: “To je čista vjera.”

Riječi Poslanika a.s., “To je čista vjera”, ukazuju na to da iskrena vjera sprječava da šejtanova iskušenja uđu u vaše duše, tako da to ostane samo šejtansko iskušenje koje vaša srca ne prihvataju.

Krize, nedaće i iskušenja su područje djelovanja šejtana i prilika za njega da naruši vjeru u Allaha u srcima vjernika. Često, Allahova mudrost ostaje skrivena od nas u nekim situacijama, zbog čega različite misli kruže u glavama vjernika, koje se boje izreći i za koje traže oprost od Allaha.

Ovo ne znači da nedostatak razumijevanja ili sumnja uništavaju vjeru; naprotiv, to je znak potpune vjere. Zato, kad ne možete shvatiti mudrost nekog događaja, prepustite to Allahu, jer je Njegova pravednost i milost iznad našeg razumijevanja.

Možda šejtan pokušava ubaciti misli poput: “Gdje je Allah u vezi s tragedijom u Gazi? Zar se ne ljuti zbog nedužnih djece koje pogibaju?” Takve misli ponekad dovode do pitanja: “Zašto Allah ne intervenira?” Ali, važno je zapamtiti da je ovaj svijet mjesto iskušenja, a ne nagrade. Allah će pitati svoje robove o njihovim djelima, a neće se robovi pitati za Božiju odluku.

Ponekad se stvari ne gledaju kroz trenutni ishod, već kroz konačnu sudbinu. Pobjeda u ovom svijetu ne znači pobjedu u očima Allaha. Iako bi pobjeda na ovome svijetu možda bila privlačna, prava pobjeda je u poslušnosti Allahu.

Allah ne osvećuje zulumčare odmah, ali će ih kazniti na Sudnjem danu. Sukobi nisu konačni pokazatelji ishoda. Pobjeda na ovom svijetu ne znači konačnu pobjedu u očima Allaha.

Allah određuje vrijeme događajima. Ako to razumijemo, moramo biti predani Njegovoj volji, čak i ako ne razumijemo Njegove odluke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here