U maju je nestao sav rizik od mraza u većini dijelova naše zemlje. Mnoge sjemenke povrća, ljekovitog bilja i cvijeća mogu se izravno sijati na otvorenom, dok se ranije posijane biljke sada mogu saditi vani nakon razdoblja aklimatizacije na vanjske uvjete.

Mnoštvo sjemena može se posijati i u zatvorenom prostoru, uključujući nježnije usjeve poput krastavca i dinje. Sjetvom u zatvorenom prostoru zaštitit ćete mlade biljke od puževa.

 

Maj je vaša posljednja prilika da posadite jagode ako želite da daju urod ove godine, a ako tek počinjete uzgajati povrće, cikla je dobra opcija jer ju je lako uzgojiti. Sjeme ne treba puno poticanja da proklija i zahtijeva malo održavanja. Sijte sjeme izravno u plitke posude. Sada je također vrijeme da već posađene cikle presadite vani -pazite da to učinite prije nego što se razvije korijenje ili će izrasti u neobične oblike.

 

Maj je posljednje vrijeme za sjetvu kukuruza šećeraca, kako bi biljke imale dovoljno vremena za rast i sazrijevanje. Za najbolje rezultate, sijte u zatvorenom prostoru i presadite vani kada su sadnice dovoljno velike. Sve biljke kukuruza šećerca posijane u travnju mogu se sada saditi vani. Maj je pravi mjesec i za krastavac, brokulu, mrkvu, tikvicu i bosiljak.

Predlažemo da posijete i korabicu, ukusno povrće koje možda nije toliko popularno koliko zaslužuje. Brzo raste i dostiže zrelost za samo nekoliko mjeseci. Sijte kao i druge kupusnjače i berite kad nije veća od teniske loptice, prenosi Jutarnji.

Jagode su voće koje nas prvo razveseli tijekom proljeća. To je višegodišnja zeljasta biljka koja priprada porodici ruža (Rosaceae).

Postoje divlje jagode i mnogobrojne kultivirane sorte koje mogu biti jednorodne i stalnorađajuće. Plodovi jagode su pravo osvježenje nakon zime. Boja ploda je najčešće crvena u mnogobrojnim nijasama, a danas su selekcionirane i sorte sa bijelim i žutim plodovima.

Plod jagode poboljšava krvnu sliku, koristi se protiv skleroze krvnih žila, sprečava zgrušanje krvi, pomažu u odstranjivanju štetnih tvari iz organizma. Uz odgovarajuću njegu sadnice, jagode obilno rađaju i daju plodove sa odgovarajućom količinom šećera, odlične obojenosti i oblika, piše Agroklub.com

Plod jagode sadrži karoten, jabučnu i limunsku kiselinu, šećer, mnogobrojne minerale (fosfor, željezo, mangan i kalcij) i vitamine. Jagoda pozitivno djeluje na probavni sustav i normalizira metabolizam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here