“Suviše je teška tema da se govori o pobjedama. Nema sumnje o tome da smo u nemogućim uslovima uradili ono što je najviše moguće za zemlju”, rekao je večeras za TV Prva predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a prisustvao izglasavanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić je kazao da ljudi razumiju o čemu se ovdje radi i da misli da postoji, kada se radi o ovoj Rezoluciji, “loše tumačenje u oba dijela Bosne i Hercegovine”.
“Mi smo se suočili sa prijedlogom Njemačke, koji je ta zemlja najsnažnije gurala. I najsnažnije je gurala Annalena Baerbock, direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda. I bez obzira na sve ja sam večeras zamolio Aleksandra Vulina da ne koristi argumentaciju koju je koristio, u vezi sa njenim porijeklom. Njemački mediji imaju pravo da rade šta hoće, mi moramo biti dostojanstveni i odgovorni”, naveo je on.

“Potcijenili su Srbiju”
Te je nastavio:

“Gurali su tu Rezoluciju, suočili smo se sa najtežom temom. Protiv nas je to kao savršena oluja. Protiv nas je bio cijeli kolektivni Zapad, cijela EU, pa onda druge zapadne zemlje, Švajcarska, Norveška, San Marino, Lihtenštajni… I imali ste Ameriku, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, kosponzore koje su primoravali, a neki su se i sami javljali, Čile, i druge zemlje. Očekivali su da će to biti jedinstveno donijeto. Računali su da ako je Rusija imala sedam glasova, da bi mi imali osam protiv, i do 40 uzdržanih. Računali su da je to rutinski, i da će time pobijediti Rusiju”, kazao je Vučić uprkos tome što su svi uzdržani naglasili kako je u Srebrenici bio genocid, zločin koji on i vhr Srbije negira.

“Ali su nas mnogo potcijenili i to je naša sreća”, naveo je još.

“Stvarni odnos je bio 84 prema 107. Zašto 107, a ne 106, reći ću vam. Uveli su Ekvador. Dakle, od 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo za. 84 su podržale. To je 43,5 posto članica UN koje su glasale za. Tu ima i trikova, namiještali su da ne ide u Savjet bezbjednosti. Išli su da se to obilježava kao kulturni događaj, a ne političko pitanje. A tema je takva da niko neće da bude protiv, sem naših najvećih prijatelja. Poput Kine, nerijetko zaboravim i Bjelorusiju. Za braću iz Minska se podrazumijeva da su sa nama. Posebno se zahvaljujem i Viktoru Orbanu, pokazao je da je premijer bratskog naroda”, dodao je Vučić manipulišući brojkama.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here