Lena Kljajić iz Obrenovca izdvaja se od svojih vršnjakinja po svojoj strasti prema pekarskom zanatu. Od svoje pete godine, Lena pravi sitna peciva, a već od osme godine savladala je vještinu izrade bureka na nivou profesionalaca. Njene vješte ruke mijese tijesto, dok se ono “odmara” za burek, Lena priprema kiflice i rol viršle, koje se kasnije prodaju u pekari njenog oca.

Obučena u pravu pekarsku uniformu s maramom na glavi, Lena rame uz rame sa svojim ocem razvija tijesto za pitu. Kao pravi profesionalac, prebacuje tijesto preko glave i pravi ukusne bureke. Njena posvećenost i vještina su zadivljujući, a njen otac je tu da joj pomogne i podrži je u učenju zanata, naglašavajući važnost ručnog rada nasuprot mašinskog.

Lena također uživa provoditi slobodno vrijeme sa svojim konjima, a nedavno je u njenoj štali našlo i novo ždrijebe. Na Instagramu, Lena prima brojne riječi podrške i pohvale. Komentari iz cijelog regiona izražavaju divljenje njenom radu i posvećenosti, te je mnogi vide kao svjetlo u vremenu digitalizacije i izgubljenih vrijednosti.

Njena priča inspirira mnoge, pokazuje važnost održavanja tradicionalnih zanata i podstiče mlade da slijede svoje strasti i vrijednosti. Lena je pravi primjer kako predanost i ljubav prema onome što radimo mogu donijeti uspjeh i poštovanje, čak i u mladim godinama.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here