Selvad-ef. Bajrić, imam džemata Baštra, već dvije decenije posvećen je službi u Medžlisu Islamske zajednice Krupa. Ove godine, njegovi džematlije odlučili su da ga nagrade za njegov dugogodišnji rad tako što su mu omogućili da prvi put obavi hadž, petu islamsku dužnost. Ovo je bila posebna čast za efendiju Bajrića, koji je imao priliku da bude predstavnik svog džemata među milionima muslimana širom svijeta.

Efendija Bajrić je rekao kako je bio iznenađen kada je saznao za ovu nagradu tokom centralne mevludske svečanosti koju su organizirali glavni imam i kolege iz Medžlisa. Bio je duboko dirnut i trebalo mu je vrijeme da shvati veličinu ovog poklona.

Njegov džemat je manji, s oko 130 do 150 domaćinstava, i aktivan je od 2003. godine. Unatoč tome, imaju brojne aktivnosti, uključujući mektepsku pouku koju pohađa oko 40 polaznika, što je značajna brojka za džemat te veličine. Efendija Bajrić je uvijek bio prisutan na ispraćajima hadžija iz svog džemata, moleći Allaha da i on jednog dana bude među njima.

Efendija Bajrić naglašava važnost pet islamskih dužnosti i smatra hadž krunom svih ibadeta. On stalno podstiče mlade da ne odgađaju ovu dužnost za kasnije godine, ističući da je važno izvršiti hadž dok su još mladi i sposobni. Mlade podsjeća da je važno razmišljati o hadžu i truditi se da ga obave što prije, umjesto da čekaju “stare dane”.

Hadž je izazovan i naporan obred, čak i za mlađe osobe, ali efendija Bajrić naglašava da je lakše i ispravnije obaviti ga dok ste mlađi. Poziva mlade da pomažu starijima tokom hadža, naglašavajući važnost međusobne podrške kako bi svi hadžije mogli obaviti svoje obrede na ispravan način.

Na kraju, efendija Bajrić šalje poruku svim mladima da se ne boje preuzeti obavezu hadža, te da uvijek pomažu starijima, kako bi svi zajedno mogli obaviti ovu važnu islamsku dužnost.

MINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here