Holandska pedijatrica Pauline bila je poznata po svojoj otvorenoj netrpeljivosti prema islamu. Svojevremeno je priznala da je živjela s predrasudama prema ovoj vjeri, vjerujući u negativne priče koje su mediji širili o islamu. Čitala je o ovoj religiji kako bi potvrdila svoje stavove i argumentirala svoje kritike ljudima oko sebe.

Međutim, jednog dana je iskreno razmotrila svoje stavove i priznala sebi da, iako je osjećala mržnju prema islamu, primjećuje i aspekte ove vjere koji joj se sviđaju. Nakon nekoliko mjeseci istraživanja i učenja, shvatila je da ne može više negativno govoriti o islamu i da se zapravo pronalazi u ovoj vjeri. Odlučila je prihvatiti islam i postati muslimanka.

Pauline je ranije mislila da islam potiskuje žene i ograničava njihove mogućnosti, ali je nakon prihvatanja ove vjere shvatila da su svi njeni predrasudni stavovi bili pogrešni. Postala je slobodna žena koja se ne opterećuje modom i površnim standardima ljepote, već cijeni svoju unutrašnju vrijednost i ličnost. Nošenje hidžaba postalo je njen izbor i simbol njene povezanosti s islamom.

Sada, kao muslimanka, Pauline se fokusira na svoj stvarni život, svoju porodicu, posao i vjeru. Naučila je cijeniti vrijednost namaza, pet puta dnevno predajući svoje brige i molitve Bogu koji ju je stvorio. Ovo iskustvo ju je naučilo da život ima dublji smisao i da je vjera izvor snage i utjehe.

Pozivajući druge da se pridruže molitvi, Pauline dijeli svoje iskustvo otkrivanja mira i duhovnosti kroz islam.

Prevod: Alen Dacic n-um

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here