Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, prema pisanju tamošnjih medija, nalazio se u helikopteru, koji se prilikom slijetanja našao u velikom problemu.

 

 

Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio Raisi grubo prizemljio, objavila je državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbejdžan. Državna TV objavila je da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici s Azerbejdžanom, nekih 600 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Teherana.

 

23:00 – Pročitajte šta je kazao ambasador BiH u Iranu Nijaz Čardaklija za “Avaz”.

– Ova nesreća me je podsjetila na pogibiju makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog u februaru 2004. godine kod Mostara – kazao je, između ostalog, Čardaklija.

22:20 – Imam grada Tabriza u provinciji Istočni Azerbejdžan Mohamed Ali Al-Hašem uspio je da pozove pomoć nakon pada helikoptera iranskog predsjednika Ebrahima Raisija!

Al-Hašem je prema navodima lokalnih medija dva puta nakon nesreće na sjeverozapadu Irana uspio da mobilnim telefonom pozove zamjenika iranskog ministra vansjkih poslova Mehdija Safarija.

– Imam je rekao da se osjeća loše i da je čuo zvuk kola hitne pomoći – rekao je Safari na državnoj televiziji.

Lokalni mediji su prethodno prenijeli da je nakon pada helikoptera uspostavljen kontakt s jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera sa predsjednikom Irana.

21:50 – Državna novinska agencija IRNA objavila da je lociran helikopter s predsjednikom Raisijem, a onda izbrisala objavu.

 21:34 – Oružane snage primile signale sa mjesta nesreće:

Oružane snage su navodno otkrile signale iz helikoptera i mobilnog telefona člana posade.

– Sada se krećemo prema tom području sa svim vojnim snagama i nadam se da možemo dati dobre vijesti ljudima- rekao je Asgar Abasgolizadeh, komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u istočnom Azerbejdžanu, prenio je Tasnim.

21:05 – Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju nakon nesreće predsjednika

20:50 – Oglasio se turski predsjednik Erdoan.

 

20:30 – Crveni polumjesec demantirao je da je pronađen helikopter. Zvaničnik iranskog Crvenog polumjeseca koji se nalazi u oblasti u kojoj traje potraga kaže da “lokalni mediji” stoje iza nepotvrđenih izvještaja da je helikopter pronađen.

Reporter državne televizije iz tog područja također je citirao ministra energetike Alija Akbara Mehrabiana koji je rekao da nema novosti.

Međutim, reporter je rekao da se vjeruje da su timovi za potragu i spašavanje u krugu od dva kilometra od područja gdje postoji mogućnost da helikopter bude pronađen.

20:20 – Srušeni helikopter pronašli su timovi za pretragu. To navodi novinska agencija Reuters, koja je citirala državnu televiziju.

Nema detalja o uslovima predsednika Raisija i ostalih zvaničnika na helikopteru.

20:00 – Ostvaren je kontakt sa putnikom i članom posade helikoptera iranskog predsjednika koji je s još nekoliko političara danas navodno bio van radara skoro sat vremena, prije nego što je “grubo sletio”, rekao je zvaničnik državne televizije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova još nisu pronađeni, piše Sky News.

19:35 – Tasnim News navodi da će spasioci stići do moguće lokacije helikoptera Ebrahima Raisija u roku od pola sata.

19:29 – Iran može “apsorbirati” šok ako Raisi ne bude u stanju da obavlja predsjedničke dužnosti

U hipotetičkom slučaju kada bi iranski predsjednik Ibrahim Raisi ostao nesposoban zbog nesreće, viši politički analitičar Al Jazeere kaže da bi politički sistem zemlje mogao apsorbirati takav “šok”.

– Jasno je da je ovo težak incident, a to što su predsjednik i ministar vanjskih poslova zajedno u istom helikopteru nije baš najbolji znak – rekao je.

– Ali kako god bilo, Iran se, od svoje islamske revolucije 1979. Godine pokazao više nego sposobnim da podnese sve vrste hitaca (protiv njega), posebno kada su u pitanju politički lideri.

19:25 – Organizacija Crvenog polumjeseca u Iranu saopćila je da niko od njenih radnika nije nestao tokom spasilačke akcije u oblasti pada helikoptera s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Portparol Crvenog polumjeseca rekao je ranije da su tri spasilačka radnika ove organizacije nestala tokom potrage za helikopterom, prenio je BBC.

– Sve zvanične nove informacije o operaciji spašavanja će doći od operativne grupe zadužene za ove operacije – dodala je glasnogovornica Crvenog polumjeseca

19:00 – Njemački NTV javlja da su prema informacijama insajdera povrede iranskog predsjednika Raisija opasne po život.

Još ima nade, ali informacije koje dolaze s mjesta pada helikoptera su veoma uznemirijuće, piše NTV.

To važi i za ministra vanjskih poslova, saznaje Reuters od insajdera, s prenosi NTV.

Objava NTV-a. NTV

18:30 – Iranska državna TV ponovila je da još uvijek nema informacija o sudbini osoba koje su se nalazile u srušenom helikopteru te da se u ovom trenutku ne može potvrditi bilo kakva smrt ili povreda.

18:13 – Azerbejdžanski predsjednik Alijev je rekao da je Azerbejdžan spreman pružiti svu moguću podršku Iranu u vezi s helikopterskom nesrećom u kojoj se nalazio Raisi.

17:53 – Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjete granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

17:30 – Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa

Ministar unutrašnjih poslova Irana potvrdio je da je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija.

17:20 –  – SAD “pomno prate izvještaje o mogućem prinudnom slijetanju helikoptera u Iranu u kom su bili iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova. U ovom trenutku nemamo više komentara – rekao je portparol State Departmenta za BBC.

17:05 – Objavljen je navodni snimak s područja gdje se dogodila nesreća. Autentičnost se tek treba provjeriti.

16:53 –  Iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

16:43 – Crveni polumjesec Irana poslao je dronove da pomognu u lociranju helikoptera. Dodao je da se nesreća dogodila u području Kalibara i Varzgana.

– Dronovi Crvenog polumjeseca i spasilački timovi raspoređeni su na lokaciju. Također, istražujemo šta se dogodilo – dodao je Mahmudi.

– Izvještaji pokazuju da se dogodila nesreća i svi timovi bi trebali biti na mjestu događaja kako bi sproveli istragu – rekao je.

16:34 – Iranska agencija Mehr javila je da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

16:32 – Na teren je upućeno 16 spasilačkih timova i bespilotne letjelice, no zbog neprohodnosti terena, planinskih i šumskih uslova, kao i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno guste magle, akcija potrage i spašavanja će potrajati, javlja agencija Mehr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here