Imam Ibnul-Dževzi iznosi zapažanje o duhovnom stanju vjernika usred nevolje. Kada su uznemireni, ljudi upućuju molitve Bogu, no ponekad ne vide trenutačan odgovor na svoje molitve. Međutim, kada se suoče s očajem, Bog gleda u njihova srca. Ako je vjernik zadovoljan Božjom voljom i ne gubi nadu, odgovor na molitve često dolazi brže. Tada iskrena vjera pobjeđuje, a utjecaj zla je oslabljen.

Ovaj fenomen je opisan u Kur’anu, gdje se ističe da svaki vjernik prolazi kroz iskušenja i nevolje. Primjerice, Jakub a.s., nije gubio nadu ni kad je izgubio svog sina Jusufa. Čak i kada je izgubio i drugog sina, Benjamina, nada u Božju milost nije ga napustila. Slično je govorio i poslanik Zekerija a.s. koji nikada nije ostao nezadovoljan Božjim odgovorima na molitve.

Zaista, Božja odredba može biti često neočekivana, ali se od vjernika traži strpljenje i vjera u Njegovu mudrost. Iskušenja su prilika da se pokaže vjera i da se traži pomoć od Allaha. Ovakve situacije jačaju vjeru i zahtijevaju zahvalnost prema Bogu.

Vjernici trebaju biti strpljivi u očekivanju odgovora na molitve. Ne bi trebali gubiti nadu ili biti nestrpljivi, već vjerovati u Božju milost. Iskušenja su prilika za pokazivanje strpljenja i molitve, stoga je važno ne gubiti nadu unatoč tome što odgovor možda ne dolazi odmah.

U islamskoj predaji, postoje mnogi primjeri u kojima su dova i strpljenje bili ključni u prevladavanju teškoća. Primjerice, prorok Ibrahim, mir njemu, je uputio dovu za potomstvo, iako je bio u dubokoj starosti. Uslišavanje njegove dova, iako je dugo potrajalo, pokazuje snagu vjere i strpljenja.

Važno je naglasiti da islam ne promiče pasivnost, već potiče vjernike na aktivno djelovanje i traženje rješenja, uz istovremeno oslanjanje na Božju pomoć. Dakle, dok se vjernici obraćaju Bogu putem dova, također se ohrabruju da poduzmu korake kako bi poboljšali svoje okolnosti.

U konačnici, jačina dove u islamu proizlazi iz uvjerenja da je Bog blizu i da je On Milosrdan. Vjernici se potiču da se neprestano obraćaju Allahu, imajući povjerenja u Njegovu mudrost i spremnost da ih usliši u skladu sa svojim planom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here