Prvi dan Kurban bajrama, koji pada u nedjelju 16. juna, bit će u fokusu mnogih ljudi koji obilježavaju ovaj praznik klanjem kurbana. S obzirom na promjenljive vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, mnogi su zabrinuti da bi kiša mogla otežati praznične planove.

Meteorolog Nedim Sladić donosi ohrabrujuće vijesti, predviđajući mogućnost poboljšanja vremenskih uslova. Trenutno, područja bliža Alpima su pod utjecajem vlažne, svježije zračne mase sa sjeverozapada koja se miješa sa toplim zrakom s jugoistoka. Ovo uzrokuje česte padavine u alpskom području, s potencijalnim bujičnim plavljenjima. Međutim, Sladić nagovještava da bi se vremenske prilike mogle promijeniti u korist stabilnijeg vremena.

Prema njegovim prognozama, dolina po visini i hladna fronta koje se očekuju oko 14. juna donijet će svježiji zrak do sjeverne granice Bosne i Hercegovine. Ipak, krajem radne sedmice i za dane Kurban bajrama, očekuje se jačanje termobaričkog grebena koji bi mogao stabilizirati vremenske uslove nad područjem Bosne i Hercegovine.

Dakle, postoji nada da će vremenski uslovi za Kurban bajram biti povoljni, omogućavajući ljudima da bez većih problema obave svoje vjerske obaveze i uživaju u prazniku.

dijasporainfo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here