Dragi roditelji muževa,

Želim vam se obratiti s nekoliko važnih savjeta i misli. Prije svega, važno je naglasiti da je vaš sin uvijek vaše dijete, bilo da je oženjen ili ne. Vi imate posebna prava kod njega, i njegovo poštovanje prema vama je neupitno, kao što nas uči hadis Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da je Džennet pod majčinim nogama. Bez obzira gdje živi, vaš sin vam je dužan činiti dobro i pokazivati zahvalnost za sve što ste učinili za njega. No, jednako tako, on ima obaveze prema svojoj supruzi i djeci. Hadis nas podsjeća da je najbolji od vjernika onaj koji je najbolji prema svojoj porodici.

  • Izgradnja harmonije

Pomozite svom sinu da bude najbolji muž i otac. Nemojte dozvoliti šejtanu da vas navede na ljubomoru prema snahi zbog pažnje koju joj vaš sin poklanja. Ona nikada ne može zauzeti vaše mjesto roditelja. Radujte se njihovoj harmoniji i podržite ih dok god slijede principe islama. Pustite ih da sami grade svoj zajednički život.

  • Poštovanje prema snahi

Vaša snaha je također nečije dijete, i njoj je važno da se osjeća prihvaćenom u vašoj porodici. Ona je emanet od Allaha koji je ušao u vašu kuću. Pružite joj podršku i olakšajte joj prilagodbu na novi način života. Nemojte očekivati da odmah bude kao vi. Njeni roditelji je vole jednako kao što vi volite svog sina. Ne pokušavajte je odvojiti od njenih roditelja ili umanjiti njihovu važnost u njenom životu.

  • Mudrost u postupcima

Izbjegavajte pratiti svaki njen korak i tražiti mane. Vaš sin nije savršen, i možda će jedna vaša negativna riječ o snahi uzrokovati raskol u njihovom braku. Ako primijetite neku njenu manu, razgovarajte s njom na lijep način, a ne iza njenih leđa. Allah nas podsjeća da je uvijek prisutan među nama i svjestan svih naših postupaka.

  • Poštovanje granica

Vaša snaha nema obavezu prema vama osim iz ljubavi i poštovanja prema svom mužu. Pohvalite je kada učini nešto dobro za vas, jer će je to motivirati da se još više trudi. Naučite svog sina da cijeni njen trud i rad. Riječi podrške i ljubavi od njega će je učiniti sretnom i zadovoljnijom u braku.

  • Samostalnost i intima

Ne miješajte se u njihove dnevne aktivnosti i financijske odluke. Pustite ih da budu samostalni i da sami grade svoj život. Vaši savjeti su dragocjeni, ali ih pružajte s mjerom kako ne bi ugrozili njihovu bračnu harmoniju. Poštujte njihovu potrebu za privatnošću i intimom.

  • Zajednički život

Ako žive s vama, odvojite njihov prostor kako bi imali svoj privatni kutak. Pružite svojoj snahi priliku da nauči voditi domaćinstvo na svoj način, ali budite tu za savjet kad god zatreba. Poštujte njeno znanje i trud, i ne umanjujte njene sposobnosti.

  • Uloga islama u porodici

Vaša snaha je ušla u vašu porodicu s puno ljubavi i povjerenja. Ona je napustila svoj dom da bi bila uz vašeg sina. Pomozite im da zajedno izgrade sretan i uspješan život, slijedeći islamske vrijednosti.

Na kraju, podsjećam vas na ajet: “I bojte se Dana kada ćete se svi Allahu vratiti, kada će se svakome ono što je zaslužio isplatiti – nikome krivo neće učinjeno biti.” (El-Beqara, 281). Molim Allaha da ovaj tekst bude od koristi, da sačuva mnoge brakove i porodice. Naša zajednica se temelji na čvrstom islamskom braku, promicanju dobra i očuvanju harmonije. Vjernici su braća, i naš je zadatak izmiriti jedni druge, a ne izazivati razdor. Amin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here