Šerijat, islamski vjerski zakon, ima značajnu odliku poznatu kao “umnogostručavanje nagrade”, koja potiče vjernike na činjenje dobrih djela kako bi zaslužili Allahov blagoslov, naklonost, dobro i milost. Kroz ovaj koncept, određena vremena i mjesta su posebno označena za činjenje dobrih djela, gdje se nagrada i stepeni kod Allaha postupno uvećavaju. Gotovo svaki mjesec u islamskom kalendaru ima karakteristike i vrijednosti koje povećavaju vrijednost i nagradu za činjenje dobrih djela u tim periodima.

Prvih deset dana Zul-hidžeta su jedan od takvih perioda. U ovom periodu, djela dobročinstva imaju veću vrijednost nego u drugim danima u godini. Osim toga, ovih dana se nalaze dva posebna događaja: Dan Arefata i Dan Kurban-bajrama. Dan Arefata je dan kada Allah najviše oslobađa ljude od vatre, a post na ovaj dan briše grijehe iz prethodne i naredne godine. Dan Kurban-bajrama je najveći i najsvetiji dan kod Allaha.

Prema hadisu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, najveći dan kod Allaha je Dan Kurban-bajrama, a zatim Dan Arefata. Dan Kurban-bajrama je poznat i kao “Dan Velikog hadža” zbog mnogih obreda koji se obavljaju tog dana, kao što su klanje kurbana, boravak na Muzdelifi, bacanje kamenčića na Veliki džemre, obredno brijanje i šišanje kose, hadžijski tavaf (tavaful-ifada) i Bajram-namaz.

Postoje različita mišljenja o tome koji dan je najvrjedniji kod Allaha. Međutim, većina islamskih učenjaka smatra da je Dan Kurban-bajrama najvrjedniji. Prema jednom hadisu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da je Dan Kurban-bajrama najveći dan kod Allaha, a zatim Dan Arefata.

Na temelju ovog učenja, muslimani bi trebali provesti ove blagoslovljene dane u činjenju dobrih djela, jačanju svoje veze s Allahom, te u izvršavanju ibadeta i dobročinstva. Postoje određeni adabi i propisi koji mogu pomoći muslimanima u izvršenju ove plemenite zadaće:

  • Kupanje prije odlaska na bajram-namaz.
  • Oblačenje najljepše odjeće.
  • Odlazak na bajram-namaz i povratak pješice.
  • Obavljanje Bajram-namaza u džematu.
  • Dolazak na namaz jednim a povratak drugim putem.
  • Čestitanje bajrama nakon bajram-namaza.
  • Klanje kurbana nakon bajram-namaza.
  • Učenje tekbira naglas nakon propisanih namaza.
  • Ispoljavanje radosti i veselja u dozvoljenim granicama.

Molimo Uzvišenog Allaha da primi naša dobra djela, otkloni naše nedaće i oprosti nam grijehe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here