Sura El-Kehf nas poučava da, kada se na životnom putu susretnemo s tminama sumnji i strasti, muslimanu je neophodno svjetlo koje će mu osvijetliti put. Prema hadisu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, onaj ko prouči suru El-Kehf petkom, njeno svjetlo će mu sjati između dva petka (El-Hakim i El-Bejheki). Ova sura, objavljena u Mekki, dolazi u vrijeme kada su se nevolje i iskušenja za Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegove ashabe povećavale.

Jedna od ključnih pouka sure El-Kehf je da je Kur’an velika blagodat koja zahtijeva zahvalnost. Sura počinje riječima hvale Allahu za objavu Kur’ana: “Hvaljen neka je Allah, Koji Svome robu objavljuje Knjigu, i to ne iskrivljenu, nego ispravnu, da teškom kaznom, koju će On dati, opomene, a da vjernike koji čine dobra djela divnom nagradom obraduje” (El-Kehf, 1.-2.). Kur’an je svjetlo koje nas štiti od iskušenja i smutnji.

Sura El-Kehf također nas uči da kada se nevolje pojačaju, musliman mora pronaći sigurno utočište koje će ga zaštititi, kao što su se mladići vjernici sklonili u pećinu koja im je pružila sigurnost.

Kroz ovu suru, također učimo da se vjernik na ovom svijetu suočava s iskušenjima kako bi se provjerila njegova strpljivost i zahvalnost Allahu. Priče o mladićima iz pećine, Musau, alejhi selam, i hazreti Hidru govore o testiranju strpljenja, dok priče o vlasniku dviju bašči i Zul-Karnejnu govore o provjeri zahvalnosti na blagodatima.

Borba između istine i laži prikazana je kroz povijest, jer mladići koji su se sklonili u pećinu živjeli su u paganskom i neznabožačkom društvu, slično mekanskom društvu u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ova povijesna borba nas podsjeća da se vjernici uvijek trebaju oslanjati na Allahovu pomoć putem dove: “Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost” (El-Kehf, 10.).

Sura El-Kehf nas također podučava da vjernik ne smije klonuti pred nevoljama, već treba tražiti rješenje, baš kao što su drugovi iz pećine aktivno tražili izlaz iz svoje situacije. Oni nisu čekali pasivno, već su poduzeli konkretne korake.

Uputa od Allaha i dobro društvo ključni su saveznici u borbi protiv zablude i laži. Sura nas uči da čovjek ne može potpuno razumjeti Božije određenje (sudbinu), jer je ono iznad ljudskog poimanja. Stoga, trebamo biti strpljivi i sigurni u Allahovu dobrotu, znajući da je sve što nam se događa, bilo dobro ili loše, dio Njegove mudrosti. Kao vjernici, trebamo prihvatiti i zahvaljivati na svakom stanju, jer je sve od našeg Gospodara.

Dostizanje ovog nivoa vjere i duševnog mira znači da nas nijedna Allahova odredba neće pokolebati. U svakoj situaciji trebamo zahvaljivati Allahu, prepoznajući da je sve što dolazi od Njega, na kraju, dobro za nas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here