Abdullah ibn Mubarek prenosi od Sufjana es-Sevrija, koji je čuo od Zubejra ibn Adijja, a on od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stajao na brdu Arefatu, gotovo u zalasku sunca, i naredio Bilalu, radijallahu anhu, da umiri okupljene. Bilal je pozvao ljude na tišinu, a zatim je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, saopćio važnu poruku.

Džibril mu je prenio selam od Gospodara, obavještavajući ga da su Allahovi robovi koji su prisustvovali na Arefatu i Muzdelifi dobili oprost, olakšanje i ispunjenje njihovih potreba i dužnosti. Omer, radijallahu anhu, je upitao da li to važi samo za njih, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odgovorio da to važi i za sve one koji će doći poslije njih, sve do Sudnjeg dana.

Omer, pun zahvalnosti, izrazio je divljenje prema neizmjernoj dobroti Allahovoj.

Dan Arefata, dan koji je posebno blagoslovljen i na kojem se Allah ponosi svojim robovima koji skrušeno mole za oprost grijeha na brdu Arefatu. To je dan posvećen pokornosti, ustrajnosti u ibadetu i učenju dova. Najvrednija dova se čini na dan Arefata.

Stoga, trebamo iskoristiti svaki trenutak ovog blagoslovljenog dana u pokornosti i dobrim djelima koja nas približavaju Allahu. Ne smijemo propustiti priliku da zaslužimo Allahovo zadovoljstvo, Njegovu milost i oprost. Dan Arefata je prilika koja dolazi samo jednom u godini, stoga je važno da je iskoristimo na najbolji mogući način.

Naši prethodnici su ostavljali svoje potrebe za dovu na dan Arefata i mnoge su bile uslišane. Molimo Milostivog Allaha da nam podari blagoslov u ovim danima, olakša nam ibadete, primi naše dove i učini nas od onih koji su spremni žrtvovati sve u Njegovo ime.

Allahu, podari nam milost u ovim danima, olakšaj nam put i primi naše dove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here