Šejh Ali et-Tantavi prenosi dirljivu priču iz vremena kada je bio kadija u Siriji. Jedne noći, odlučio je provesti vrijeme s grupom prijatelja, ali je osjetio težinu u disanju i gušenje. Zamolio je svoje saputnike za dozvolu da se nakratko udalji kako bi udahnuo svjež zrak, ali su oni insistirali da ostane. Ipak, šejh je odlučio otići i prošetati po mraku.

Dok je hodao, čuo je iza brežuljka zvuk plača i dove. Približio se i ugledao ženu koja je očito bila u velikoj nevolji. Iskreno je plakala i molila Allaha za pomoć. Prišao joj je i upitao: “Sestro, šta te je natjeralo da toliko plačeš?”

Žena mu je odgovorila: “Moj muž je grub i nepravedan čovjek. Izbacio me iz kuće, uzeo mi djecu i zakleo se da ih nikada više neću vidjeti. Nemam nikoga i nemam gdje da odem.”

Šejh je tada upitao: “Zašto ne izneseš svoj slučaj kadiji?”

Žena je tada još jače zaplakala i rekla: “Kako žena poput mene može doći do kadije?”

Šejh Ali et-Tantavi je završio svoju priču sa suzama u očima: “Žena nije shvatala da je Allah, s.v.t., doveo kadiju direktno pred nju.”

Ko je mogao narediti šejhu da izađe u tami noći i zaustavi se tačno ispred te žene? Kakve su to dove i molitve bile ove jednostavne, siromašne žene da bi na nju bilo odgovoreno tako brzo i na tako čudesan način?

Ova priča nosi snažnu poruku za sve koji se osjećaju bespomoćno i misle da su im svi okrenuli leđa. Kada se suočavate s bolom i nevoljama, podignite ruke prema nebu i nemojte se pitati kako ćete riješiti svoje probleme. Umjesto toga, budite ponizni pred Onim koji čuje i korake najmanjeg mrava.

Budite uvjereni da vas čeka nešto lijepo nakon strpljenja. Allah vas ne iskušava ni iz jednog drugog razloga osim ako se u tome ne krije dobro za vas, čak i kada vam se čini suprotno. SubhanAllah, često ne vidimo mudrost u nevoljama koje nas zadese, ali Allah ima plan za svaku situaciju. Podsjetite se na ovu priču i vjerujte da će vam strpljenje i vjera donijeti izlaz iz svake teškoće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here