Učeći svog sina, mudri otac mu je rekao: “Sinko, znaj da se tvoj život na ovom svijetu svodi na tri osnovna cilja ili potrebe: da jedeš najbolju i najukusniju hranu, da spavaš na najudobnijem krevetu i da živiš u najljepšoj kući.” Sin je odgovorio: “Ali oče, mi smo siromašni. Kako mogu postići sve to?” Otac je smireno odgovorio: “Ako budeš čekao da jedeš dok zaista ne ogladniš, sve što pojedeš bit će ti najukusnije. Ako marljivo radiš i trudiš se da zaradiš halal sredstva, kad se umoran vratiš kući, gdje god da legneš, bit će ti to najudobniji krevet. Ako se lijepo ophodiš prema ljudima i činiš im dobra djela, osvojit ćeš njihova srca i tako ćeš živjeti u najljepšim kućama.”

Ove mudre riječi nose duboku životnu filozofiju. Prva pouka se odnosi na jednostavnost i skromnost u ishrani. U svijetu punom obilja i luksuza, zaboravljamo na pravu vrijednost hrane. Često jedemo iz dosade ili pohlepe, umjesto iz istinske potrebe. Kada osjetimo pravu glad, bilo koja hrana postaje izuzetno ukusna, jer u tom trenutku zadovoljava našu osnovnu potrebu.

Druga pouka govori o radu i umoru. Kada se trudimo i marljivo radimo, tijelo se iscrpljuje. U takvom stanju, bilo koja postelja postaje udobna jer nam pruža prijeko potreban odmor. Rad nas ne samo materijalno osigurava, već nam donosi i fizičko zadovoljstvo kroz zasluženi odmor. Ova mudrost nas podsjeća na vrijednost rada i truda u postizanju sreće i zadovoljstva.

Treća pouka se odnosi na međuljudske odnose. Lijepo ophođenje prema ljudima i činjenje dobrih djela otvara srca drugih. Kada nas ljudi zavole i poštuju zbog naše dobrote, osjećamo se kao da živimo u najljepšim kućama. Ljubaznost, suosjećanje i nesebičnost stvaraju trajne veze i osiguravaju nam mjesto u srcima drugih.

Mudri otac je svom sinu prenio lekciju koja nadilazi materijalno bogatstvo. Pokazao mu je da prave životne vrijednosti ne leže u posjedovanju luksuznih stvari, već u tome kako doživljavamo i koristimo ono što imamo. S ovim učenjem, sin je dobio ključ za ispunjen i sretan život, bez obzira na materijalne okolnosti. Ove tri pouke – jednostavnost u hrani, rad za zasluženi odmor i dobri odnosi s ljudima – predstavljaju temeljne principe za postizanje unutrašnjeg zadovoljstva i sreće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here