Priča o čovjeku koji nije imao osobine koje bi se svidjele djevojkama

U današnje vrijeme živio je čovjek koji je bio slijep i neuglednog izgleda, zbog čega su ga sve djevojke odbijale. Bio je dobar čovjek, ali zbog svog fizičkog izgleda i siromaštva nije imao sreće u ljubavi. Međutim, ovaj čovjek nije gubio nadu. Njegova vjera u Allaha bila je čvrsta, i neprestano je upućivao dove, moleći za pomoć.

Jednog dana, razgovarao je sa šejhom Abdulazizom ‘Aqlom, koji mu je ispričao priču o jednom svom rođaku. Taj rođak je također bio slijep, ali je znao Kur’an napamet i bio je vrlo pobožan. Šejh mu je rekao: “Sine moj, budi iskren prema Allahu i pokucaj na vrata Njegove milosti, On će sigurno ponuditi olakšanje!”

Podstaknut ovom pričom, čovjek je odlučio slijediti savjet šejha. Iako su mu roditelji govorili da se nikada neće oženiti zbog svog izgleda i siromaštva, on je ustrajao u svojoj namjeri. Počeo je klanjati noćni namaz s još većom posvećenošću i upućivati dove Allahu, tražeći od Njega milost i pomoć.

Jedne noći, nakon duge dove, usnuo je san u kojem je vidio kako se nalazi na vrućem mjestu, ali je zatim ugledao prekrasan šator koji ga je zaštitio od vrućine. Kad se probudio, osjetio je unutrašnji mir i odlučio da taj san protumači kod učenjaka. Učenjak mu je rekao: “Idi i zaprosi najbolju djevojku u mjestu, i ako Allah da, ona će prihvatiti.”

Unatoč sumnjama svojih roditelja, čovjek je odlučio poslušati savjet učenjaka. Otišao je do kuće najljepše i najpobožnije djevojke u mjestu i zatražio njenu ruku. Njen otac, iznenađen, ali i dirnut njegovom hrabrošću i pobožnošću, rekao je da će pitati svoju kćerku. Kada je djevojka čula za prosidbu, prihvatila je, prepoznajući njegovu iskrenu vjeru i čisto srce.

Tako je ovaj čovjek, unatoč svojim fizičkim nedostacima, zahvaljujući svojoj neizmjernoj vjeri i pouzdanju u Allaha, uspio ostvariti svoju želju i oženiti se. Njegova priča nas podsjeća na moć vjere i Allahovu milost, koja može nadvladati sve prepreke.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ako tražiš pomoć, traži od Allaha.” Ova priča je živi dokaz da, kad god nam se nešto čini nemogućim, trebamo se obratiti Allahu, jer On jedini ima moć da nam pomogne i usliši naše dove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here