Divne li trgovine i nagrade kod Allaha, pa je iskoristite!!!

Nakon što smo imali skorašnji ramazan, Allah nam opet daje priliku i blagodat da za kratko vrijeme zaradimo mnogo sevapa i dobrih djela. O muslimani, pohrlite ka tim djelima!

Od večeras nam počinju najbolji dani u godini.

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao je: “Nema dana u kojima je dobro djelo Allahu draže od ovih dana (prvih deset dana zul-hidžeta).”

Povećajte što više ibadeta Allahu i klonite se grijeha! U ovim danima:

 • Obavezno izvršavajte farzove.
 • Farzove upotpunjujte nafilama.
 • Ko je u mogućnosti, neka obavi hadždž i umru.
 • Ko je u mogućnosti, neka zanijeti dobrovoljni post.
 • Održavajte rodbinske veze.
 • Klonite se ružnog govora.
 • Što više zikrite i izgovarajte tehlil (La ilahe illallah), tekbir (Allahu Ekber), tahmid (Elhamdulillah).
 • Klanje kurbana.
 • Dajte sadaku.
 • Budite pokorni roditeljima.
 • Učite Kur’an.
 • Upućujte dove.

Molim Allaha da nam se smiluje i omogući da ove dane provedemo u pokornosti Njemu, čineći što manje grijeha, i da izađemo iz ovih dana sa uspješnom trgovinom i oprostom od Njega Uzvišenog! Allahumme amin.

Upitan je Šejhul-Islam ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao, o deset dana zul hidždžeta. ”Da li su bolji od deset dana mjeseca ramazana?” Pa je odgovorio: ”Dani deset dana zul hidždžeta bolji su od zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a noći zadnje trećine ramazana su bolje od deset noći zul hidždžeta.’’

Prvih deset dana zul-hidžeta: Najbolji dani za dobra djela

Prvih deset dana zul-hidžeta, dvanaestog mjeseca islamskog kalendara, zauzimaju posebno mjesto u islamu. Ovi dani su izuzetno blagoslovljeni i puni nagrada, što ih čini posebnim među svim ostalim danima u godini.

Ohrabrenje za dobra djela

Poslanik Muhammed, alejhis-selam, poticao je muslimane da iskoriste ove mubarek dane na najbolji način, obavljajući što više dobrih djela. Allah, dž.š., kroz ove dane pruža priliku da povećamo svoja dobra djela i nagrade, kako na dunjaluku tako i na ahiretu.

Posebne vrline ovih dana

Tokom godine, mnogi muslimani se fokusiraju na ramazan, ali i prvih deset dana zul-hidžeta imaju ogromne vrline:

 1. Allahova zakletva u Kur’anu Allah, dž.š., zaklinje se u Kur’anu na ove mubarek dane kako bi naglasio njihovu važnost: „Tako mi zore i deset noći…“ (El-Fedžr, 1-2)
 2. Svetost zul-hidžeta Ovaj mjesec je jedan od četiri sveta mjeseca u islamskom kalendaru, zajedno s redžebom, zul-kadetom i muharremom: „Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera…“ (Et-Tevba, 36)
 3. Najbolji dani za dobra djela Djela koja se čine u ovih deset dana imaju posebnu težinu i blagoslov: Ibn ‘Abbas prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nema dana u kojima su Allahu draža dobra djela od ovih 10 dana.“ (Sahih Buhari)

Posebnost zul-hidžeta

Zul-hidžet se izdvaja po tome što kombinuje primarne stubove islama. U ovom mjesecu se održava hadž, gdje muslimani iz cijelog svijeta dolaze da obožavaju Allaha. Također, muslimani obavljaju namaz, daju sadaku, poste i obavljaju druge ibadete.

Savršenstvo islama na dan Arefata

Devetog zul-hidžeta, na dan Arefata, Allah je poslao posljednju objavu kojom je upotpunio vjeru islam: „Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.“ (El-Maide, 3)

Otkup grijeha

Post na dan Arefata iskupljuje grijehe za prethodnu i narednu godinu: „Post na ovaj dan iskupljuje grijehe prethodne i naredne godine.“ (Sahih Muslim)

Proslava Kurban-bajrama

Desetog zul-hidžeta, muslimani širom svijeta slave Kurban-bajram, obavljajući kurban i dijeleći radost s drugima.

Zaključak

Ovih deset dana pružaju muslimanima jedinstvenu priliku da se posvete ibadetu, dobrim djelima i povećaju svoje nagrade. Ne propustimo ovu priliku i iskoristimo je maksimalno za naše duhovno uzdizanje i Allahovo zadovoljstvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here