Musliman i muslimanka su duboko posvećeni odgajanju svoje djece i brizi za dobrobit porodice, vođeni vjerom u Ahiret i vjerovanjem u polaganje računa na Sudnjem danu. Svjesni su da su djeca Božiji dar i da su obitelji povjerene odgovornosti za njihovo odgoj i zaštitu.

Njihova predanost nije samo ograničena na ovaj svijet, već se proteže i na Ahiret, gdje žele biti srodnici sa svojom djecom i roditeljima u Džennetu, čime će postići najviši stepen sreće i zadovoljstva. Uistinu, gubitak porodice na Ahiretu smatraju najvećim stradalništvom, jer je to stanje koje je opisano u ajetu kao pravo stradanje: ”Reci: ‘Stradat će, uistinu, oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje!” (Ez-Zumer, 15.)

U svojim dovama, musliman i muslimanka stalno traže Allahovu blagost i milost kako bi bili spojeni sa svojim voljenima u Džennetu. I ono što će upotpuniti sreću i radost vjernicima u Džennetu, jeste to što će im se pridružiti njihova djeca i njihovi potomci u Džennetu, kao što je Uzvišeni Allah rekao: ”Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključit ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sâm čini.” (Et-Tur, 21.)

Postoji predaja od Ibn Abbasa koja navodi da će Allah spojiti djecu vjernika sa njihovim roditeljima u Džennetu, čak i ako su na nižem stepenu, kako bi im pružio potpunu radost i zadovoljstvo.

Izuzetno je važno da muslimani, ne samo da odgajaju svoju djecu u skladu s islamskim vrijednostima, već i da žive te vrijednosti u svakodnevnom životu, što uključuje međusobno poštovanje, ljubav i podršku unutar porodice. Također, važno je podučavati djecu o značaju porodičnih veza i duhovnih vrijednosti kako bi se osiguralo da se ova predanost prema vjeri i Ahiretu prenosi i na naredne generacije.

Neka naša srca budu učvršćena u vjeri i neka nas Allah usmrti u islamu i imanu, čineći nas dostojnima Njegovog oprosta i vječne sreće u Džennetu. Amin!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here