Evo jednostavnog postupka za čišćenje srebra koji će vam vratiti sjaj vašim dragocjenim predmetima. Prvo, obložite dno posude aluminijskom folijom kako biste stvorili površinu za reakciju. Zatim napunite posudu toplom vodom i dodajte sodu bikarbonu i so. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

Nakon što ste pripremili rastvor, pažljivo potopite svoje srebrne predmete u vodu, tako da budu potpuno prekriveni. Ostavite ih da odstoje u rastvoru nekoliko minuta kako bi se odvijala reakcija čišćenja. Za to vrijeme, soda bikarbona i so će nježno ukloniti nečistoće s površine srebra, dok će aluminijska folija ubrzati proces.

Nakon što prođe nekoliko minuta, izvadite srebro iz rastvora i isperite ga pod mlazom čiste vode. Osušite ga pažljivo mekanom krpom kako biste uklonili preostalu vlagu. Primijetit ćete kako vaše srebro ponovno zasijava, oslobađajući se tamnih mrlja i vraćajući mu izgubljeni sjaj.

Ovaj jednostavan postupak ne samo da će vašem srebru vratiti izgubljeni sjaj, već je i ekološki prihvatljiv i siguran za korištenje. Nakon čišćenja, vaše srebro će izgledati kao novo, spremno da ponovno zablista u svom punom sjaju piše avaz.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here