Priča prati mladog doktora koji se zaljubio u djevojku iz ugledne porodice. Međutim, kada je djevojka saznala za njegovu situaciju, postavila je uvjet da njegova majka ne prisustvuje vjenčanju kako bi pristala na brak. Ovaj uvjet zbunio je mladog doktora, koji se obratio ocu svog prijatelja, profesoru s fakulteta, za savjet.

Kada je mladi doktor objasnio situaciju, profesor je smireno rekao: “Imam jednu molbu za tebe – operi ruke svojoj majci čim odeš kod nje, pa se sutra vrati kod mene, tada ću ti dati svoje mišljenje o braku s tom djevojkom i njenim postavljenim uvjetima.”

Mladi doktor je odmah poslušao profesora. Kad je došao kući, zamolio je majku da mu dopusti da joj opere ruke. Dok je polako ispirao ruke majci, primijetio je njezine naborane ruke i modrice od teškog rada. Bio je ganut, shvativši koliko je njegova majka žrtvovala za njega.

Nakon što je mladi doktor zamolio majku da mu dopusti da joj opere ruke, nije mogao sakriti suze koje su mu se slijevale niz obraze dok je polako prao ruke svoje majke. Bio je to intiman trenutak u kojem je prvi put zaista primijetio sve napore koje je njegova majka uložila u odgoj i brigu o njemu.

Dok je sapunom nježno masirao majčine ruke, osjećao je duboku zahvalnost prema njoj. Njene ruke, naborane i pune modrica od teškog rada, bile su simbol njenog nesebičnog predanja i ljubavi prema svom sinu.

Kada je završio s pranjem, osjećao je olakšanje i spokoj. Njegova odluka da cijeni majčinu žrtvu postala je čvrsta i neopoziva.

Sutradan je mladi doktor nazvao profesora i rekao mu da je donio odluku. “Neću žrtvovati majku za moju današnju sreću, jer je ona žrtvovala svoj život za moje sutra.”

Kroz ovaj intiman trenutak s majkom i mudri savjet svog profesora, mladi doktor shvatio je duboku istinu – da prava ljubav i podrška dolaze od onih koji su uvijek bili uz nas, bez obzira na sve.

Ova priča podsjeća nas na važnost cijenjenja i poštovanja roditelja, te na to da prava ljubav nije uvijek vezana uz bogatstvo ili društveni status, već uz nesebičnu predanost i brigu koju nam pružaju oni koji nas istinski vole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here