Hvalimo Allaha, Gospodara svih svjetova, za blagodati koje nam je pružio kroz Uputu. Samo Njemu služimo i u Njegovoj beskrajnoj milosti tražimo spas i utočište.

Neka su blagoslov i mir na Božijeg Poslanika i miljenika Muhameda a.s., njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i naše bosanske šehide.

Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu:
„Mi smo ti, uistinu, mnogo dobra dali, pa klanjaj radi Gospodara svoga i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez pomena ostati!“ (El-Kevser, 1-3)

„Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša. Tako vam ih je potčinio da biste Allaha veličali zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čine!“ (El-Hadždž, 37)

Kurban je čin ibadeta i vjerska obaveza temeljena na Kur’anu i sunnetu. Pripremamo kurban jer nam je Allah to naredio, s ciljem postizanja Njegovog zadovoljstva i izražavanja zahvalnosti za sve darove kojima nas je obasuo.

Od samog početka ljudske povijesti, kao u slučaju sinova Adema a.s., Habila i Kabila, shvatamo da Allah prihvata samo od onih koji su bogobojazni: „Doista Allah prima samo od onih koji su bogobojazni!“ (El-Maide, 27)

Habil, bogobojazni rob, imao je prihvaćen kurban, dok je Kabilov bio odbijen. Svjesni smo da do Allaha neće stići meso i krv kurbana, već naša bogobojaznost. Bez nje, kurban gubi svoj pravi smisao i cilj.

Dani Kurban-bajrama nisu samo dani žrtvovanja mesa i krvi, već su dani bogobojaznosti, predanosti i pokornosti Jedinom Bogu. Pored toga, kurban ima i društvenu dimenziju. Kroz približavanje Bogu, mi se približavamo i jedni drugima. Dani Kurban-bajrama su dani solidarnosti, plemenitosti, radosti i svijesti o općem dobru i zajedništvu.

Kao što su brojni poslanici i pobožni ljudi kroz povijest prolazili kroz iskušenja i nadvladavali ih strpljenjem i nadom u Božiju milost, žrtvujući najbolje od sebe, tako se i mi danas suočavamo sa vlastitim iskušenjima i podnosimo svoje žrtve.

U svijetu koji je pun otuđenja, nastojimo se međusobno zbližiti. U svijetu prepunom pohlepe, mi darujemo od sebe, kao što su nas učili odabrani Poslanici. Suočeni sa politikama koje karakterišu zavist i mržnja, mi se trudimo uzvratiti zajedničkim radom i zalaganjem.

Ponosni smo na akciju „Kurbani“ koju provodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Ova akcija pokazuje koliko su se razvili osjećaji empatije, solidarnosti i duh nesebičnosti među našim narodom. Kurbani nisu samo dokaz naše iskrenosti u postizanju Božijeg zadovoljstva, već i dokaz naše posvećenosti ljudima s kojima živimo.

Na inicijativu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Islamska zajednica od 2014. godine organizira otkup kurbana od povratnika u bh. entitetu RS. U proteklih sedam godina, ovaj projekat je pružio veliku pomoć povratnicima koji su se vratili na svoja porušena i spaljena ognjišta. Islamska zajednica je u tih sedam godina otkupila više od 26.000 kurbana iz četiri medžlisa – Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Zvornik – te na hiljade kurbana u drugim povratničkim mjestima.

Ovaj projekt je važan za jačanje povratničkih džemata i održivost Bošnjaka na prostorima s kojih su bili protjerani. Oni koji su se vratili na svoja ognjišta su na prvoj liniji obrane domovine, a njihovi životi su svakodnevna žrtva.

U našoj zajedničkoj akciji, kurbani se otkupljuju od povratnika, nadgleda se njihova kupovina i priprema, a meso se dijeli povratnicima, obrazovnim ustanovama, bolnicama, humanitarnim organizacijama i studentskim domovima. Naši ljudi, gdje god se nalazili, učestvuju u ovoj akciji, pokazujući jedinstvo i solidarnost.

Bošnjaci iz dijaspore, svojim uplatama za kurbane, potvrđuju i vjersku i patriotsku svijest, učvršćujući veze sa ljudima u domovini. Naša radost ne poznaje granice, prelazeći i državne i kontinentalne granice.

Kroz ovu akciju, naša generacija ostavlja nasljeđe empatije, odgovornosti i brige za vlastiti narod, te jasnu poruku da zlo nije nepobjedivo. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Nema Allahu dražeg djela na dan bajrama od puštanja krvi kurbana. Žrtvovana životinja će na Sudnjem danu doći sa svojim rogovima, papcima i runom. Kurbanska krv bude primljena kod Allaha prije nego što padne na zemlju. Zato se i vi radujte kurbanu.“ (Ibn Madže i Tirmizi)

Gospodaru naš, razveseli naša srca, primi naše ibadete i žrtve koje prinosimo u Tvoje ime. Očisti naše duše od pohlepe i zavisti, oprosti nam i smiluj nam se, jer Ti mnogo praštaš.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here