Jednom pobožnom čovjeku je rečeno: “Ovo razdoblje patnje se čini dugo.”

Odgovorio je: “To znači da se život nasilnika smanjuje.”

Drugima je bilo rečeno: “Kako je ova kušnja surova!”

Pobožnjak je odgovorio: “Kolika je nagrada za one koji budu strpljivi!”

Oni su rekli: “Čini se da je nada gotovo izgubljena.”

Pobožnjak je odgovorio: “To znači da je olakšanje blizu.”

Rekli su: “Čudno je kako ti uvijek odgovaraš suprotno onome što kažemo.”

On im je objasnio: “Tako me je Kur’an naučio. Allah je rekao u Kur’anu: ‘Kiša dolazi kad izgubite nadu, i rašire se Njegove blagodati.’ (Eš-Šura, 28.)

Ljudski život može se promijeniti u trenutku, bilo da je to zemljotres, rat, telefonski poziv ili loši medicinski nalazi. Jedan trenutak može preokrenuti sve oko nas, bez obzira na naše planove i ambicije. Kada se suočimo s nedaćama, svijet postaje skučen, a naše želje se čine nevažnim u svjetlu zdravlja i sigurnosti.

Svaka nedaća nas podsjeća na našu vlastitu slabost i našu potrebu za Allahom. Ni naša snaga, znanje niti bogatstvo ne mogu nam pomoći u trenucima krize. U svakom trenutku našeg života, ovisimo o Allahu, iako to možda ne prepoznajemo.

U životu je važno imati pouzdanje u Allaha i ne dopustiti da nas očaj obuzme. Čak i kada se čini da su sve mogućnosti iscrpljene, Allahova milost može doći do nas kroz najneočekivanije puteve.

Iz povijesti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., učimo da vjernici uvijek imaju sretan kraj. Bitka na Bedru bila je mali sukob s velikom pobjedom, dok je Bitka na Uhudu bila velika opasnost s velikim gubicima. Bitka na Hendeku prijetila je uništenjem, ali se situacija preokrenula u korist muslimana. Primirje na Hudejbiji označilo je priznanje mlade islamske države, a osvajanje Mekke pokazalo je snagu vjere.

Konačno, vjera i strpljenje su ključni u teškim vremenima. Istinu je rekao Uzvišeni Allah: ”I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici.” (Ali Imran, 137.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here