Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa komandantom NATO štaba u Sarajevu generalom Matthewom Valasom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, reformskim procesima s naglaskom na euroatlantske integracije, te sigurnosnim izazovima u geostrateškom kontekstu.

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo, s ciljem jačanja i intenziviranja saradnje.
Konaković je naglasio da je NATO najvažniji sigurnosni partner koji našim građanima garantuje mir, sigurnost i ekonomski razvoj.

Osvrnuo se potom na rad aktualnog Vijeća ministara BiH i napredak koji je ostvaren na evropskom putu kao i Odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, naglašavajući da su rješenja u BiH moguća samo ako postoje dijalog, dogovor i kompromis. Ocijenio je izuzetno važnim prisutnost NATO-a u našoj zemlji kao i snažne poruke koje Savez šalje kada je riječ o miru i stabilnosti.

General Valas je poručio da NATO stoji uz BiH te da je opredijeljen da pomogne u izgradnji mira, sigurnosti i prosperiteta u našoj zemlji.

Sagovornici su se suglasili da je potrebno ubrzati aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, koje se nalaze pred našom zemljom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

slobodna-bosna.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here