Iako Nermin Nikšić smiruje javnost da je brod kojim kormilari apsolutno stabilan i dobro navođen, demantiraju ga informacije iz izvora u njegovom timu.

U kuloarima se uveliko spekulira da se u zadnjih nekoliko dana u strogoj tajnosti dogovara rekonstrukcija Vlade FBiH. Iako federalni premijer Nermin Nikšić smiruje javnost da je brod kojim kormilari apsolutno stabilan i dobro navođen, demantiraju ga informacije iz izvora u njegovom timu.

Dvojica ministara su, navodno, postali nepodnošljivi teret federalnoj Vladi. To su Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova i Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva.

Iz redova Trojke i HDZ-a sada se tvrdi kako je Isak tragikomična politička figura i imenovanje takve osobe s nasilničkom prošlošću je samo po sebi bilo zastrašujuće. Njegovi istupi u javnosti su u kontinuitetu izazivali ogorčenje pa i sramotu ne samo javnosti nego i njegovih kolega na političkoj sceni.

Ramo Isak svakodnevno srlja izjavama i podiže buru u javnosti istupima kako je spreman uhapsiti Milorada Dodika i to na teritoriju RS-a. Svaka druga riječ u javnim nastupima je bila vezana za rat, ali i izjavom da je spreman poginuti za BiH jer se tako postaje “šehid”.

Pitanje je ko i koliko vjeruje ministru koji radije posjećuje teretane i vozi se u službenom helikopteru sa sinovima.

-Šokantno je da ministar unutarnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška kaznena djela. Policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona, upozorili su ministra Isaka i američke Ambasade.

Pitanje je i kako se uopće dogodilo da Nikšić odabere Isaka za ministra, znajući za detalje iz Isakove prošlosti.

“Slobodna Bosna” ranije je objavila Isakov video “prije ozdravljenje” koji možete pogledati u nastavku.

 

S druge strane HDZ bi mogao zadovoljno trljati ruke jer u paketu s ministrom Isakom bi trebao ići i Nediljko Rimac, ministar zdravstva u Nikšićevoj vladi. Njegov neoprostivi krimen, za Čovića i Nikšića je dr. Ismet Gavrankapetanović, sarajevski ortoped predodređen od Konakovićevog NiP-a za funkciju direktora Kliničkoga centra u Sarajevu.

Njemu ministar Rimac uporno odbija dati pisanu saglasnost, jer ne ispunjava proceduralne uvjete. Natezanje traje mjesecima i vladajućoj garnituri je prekipjela Rimčeva tvrdoglavost pa su navodno odlučili i njega smijeniti.

Dakle, iz Vlade FBiH bi trebali ‘letjeti’ Isak i Rimac a iz federalne vladajuće većine HDZ 1990 i Isakova stranka Snaga Naroda. Ako se obistine ove spekulacije u novu većinu uskače NES sa svoja četiri zastupnika.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović pristao odigrati igru protiv “devedesetke” jer će dobiti Ministarstvo zdravstva. U nekim krugovima se čak spominje i razmjena oko imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, dakle u paketu s ustoličenjem Ismeta Gavrankapetanovića na čelo sarajevskoga KUCS -a.

No, još uvijek je u igri i siva eminencija SDP-a Damir Hadžić, direktor hercegovačke kompanije AGRAM koji želi da vršitelj dužnosti direktora KCUS-a Pilav dobije puni mandat.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here