Čemu se nadamo?

– Više od 18% mladih u BiH nije nikad pročitalo nijednu knjigu, pokazalo istraživanje na fakultetu političkih nauka. Ali njih 40% misli da je veoma bitno nositi markiranu odjeću i zato im je san otići iz BiH.

A kad prođeš pored ovih nargila barova oni sjede s onim dudlama, u oblaku dima, zamišljeni i ozbiljni kao da su u nekim istraživanjima iz oblasti atomske fizike, dok ga njegova partnerica sa divljenjem gleda, jer e može niko takav kolut dima proizvesti. Tako je i sa djevojkama i one proizvode kolutove, a budući muževi u transu gledaju i pitaju se, čija mu se dova primila da najbolja kolutašica bude baš njegova? Ko ima kćer za udaju ili sina na ženidbu strepi da mu se na grbaču ne doseli jedno od tih “naučnika”, a roditelji dižu kredite da im mogu dati “cvaju” svaki dan “dok se ne snađu”! 😃 Za to vrijeme omladina njihovog uzrasta po zapadu bere jagode, maline, raznosi novine, sakplja plastične flaše…i štošta još da sebi obezbjedi džeparac. Nargila barovi postoje za useljenike, uglavnom!

Ako ste imućniji dajte mu više od od cvaje da može okušati sreću u kadionici, i tamo ima fine omladine.

Tako “načitani” u zapadnim zemljama su spremni za slabo plaćene poslove, pa će im i tamo markirana odjeća ostati samo san.

Čitanje knjiga nije u modi, pogotovo u islamskom svijetu. Kad si na zapadu u javnom prevozu onom ko ne čita knjigu nazovi slobodno selam, sigurno nećeš pogriješiti, jer oni koji čitaju knjigu sigurno nisu muslimani.

Odgovornost ipak ne snose samo oni, nego njihovi roditelji i društvo u cjelini. Gledamo kako nam propada najvažniji sloj društva i ne činimo ništa. Čekamo da hašlame dospiju!

Muhamed Mahmutović, pisac

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here