Čovjek koji je ubio svoju majku

Šejh Abdulhamid el-Kišk ispričao je sljedeće: “Jedan bogati mladić, nakon što mu je umro otac, preuzeo je brigu o majci, pa ju je izuzetno čuvao i pazio. No, on je stupio u brak s veoma sebičnom ženom, kojoj poče smetati svekrva, te ju je stala uznemirivati riječima i djelima. Allah je htio da majka tog mladića duševno oboli, što snaha nikako nije mogla podnijeti. Jednom, ona reče svom mužu:…

“Nalaziš se pred surovim izborom! Odluči s kim ćeš živjeti: s majkom ili sa mnom!” Muž je pokušao uvjeriti svoju suprugu da se treba strpjeti i biti zadovoljna sudbinom. Budući da je nije uspio u to uvjeriti, promislio je o svom položaju i, poslušavši šejtana i svoju iskvarenu dušu, odluči ubiti majku. Jedne hladne noći odveo je majku na potkrovlje i gurno je. Majka je se teško ozljedila kada je pala na zemlju i, žaleći se Allahu na nepravdu svog sina, ispustila dušu i vratila se Allahu. Kao što to običaji nalažu, sin je upriličio golemu žalost na koju su dolazili komšije i poznanici.

Dani su prolazili, a taj je čovjek mislio da ga neće stići Božija pravda i da ga neće snaći kazna koja uvijek stigne grešnike. Nedugo zatim i on je duševno obolio, pa ga njegova supruga, kao ni svoju svekrvu prije toga, nije mogla podnositi. Jedne je noći taj čovjek otišao na potkrovlje i skočio s istog mjesta s kojeg je ranije gurnuo svoju majku”

Iz knjige: “”Stotinu kazivanja o onima koji su činili nered na Zemlji i nastradali”
Prijevod: hfz. Abdurrahman Kuduzović

___________________________________

Istinita priča o podloj ženi koju je Allah kaznio

Jedna univerzitetska profesorica, koja iza sebe ima dva braka, priznala je sljedeće: “Prije sedam godina počinila sam golemu nepravdu jednom čovjeku. Nakon što je propao i moj drugi brak, odlučila sam se udati za jednog svog daljeg rođaka koji je sretno živio s čestitom suprugom i petero djece. Moj tetić volio je ženu tog mog rođaka, a ja sam voljela njega (rođaka), pa smo se dogovorili (moj tetić i ja) da optužimo rođakovu suprugu za preljubu. I zaista, počeli smo širiti glasine o njoj.

Uspjeli smo u tome, razveli su se. Nakon godinu dana žena koju smo potvorili za preljubu udala se za nekog utjecajnog čovjeka, a njezin bivši muž, to jest, moj dalji rođak, umjesto sa mnom, stupio je u brak s nekom drugom ženom. Ni ja, niti moj tetić nismo postigli željeni cilj, ali su nas stigle kobne posljedice nepravde koju smo nanijeli nedužnim ljudima. Ja sam oboljela od leukemije, a moj tetić i neki čovjek, svjedok protiv one žene, tri godine kasnije izgorjeli su u kući u požaru koji je izazvala struja.”

Abdurrahman Kuduzović, prof.

____________________________________

Čuvaj se kletve onog kome si nepravnu učinio

Radi se o čovjeku, kojem je rađena operacija na srcu, te nakon što je doktor završio uspješno tu operaciju, nakon par dana primjetio je na pacijentu nešto čudno, počeo je da se žali na bolove u stomaku, te je izgubio svijest. Doktor je odmah izvršio pregled, a zati ga je odmah odveo na operaciju, i kad je vidio nije mogao da vjeruje, organi ovog čovjeka se raspadaju, doktor se zaprepastio, nikad ovo u svojoj karijeri nije vidio. Pokušavao je da spasi čovjeka, ali je čovjek pao u komu…

Nakon par dana se budi i progovara, dovedite mi „tog i tog“ čovjeka, doktor je požurio do telefona i nazvao tog čovjeka, i kaže mu, ovdje imam pacijenta koji je na samrti, probudio se iz kome i traži tebe, da dođeš, čovjek odgovara, ne želim da dođem, da Bog da umro u najgorim mukama. Pa mu doktor kaže, ma čovječe, halali mu šta god da je, organi mu se raspadaju, čovjek je na samrti, a čovjek sa druge strane telefona odgovara isto. Pa ga doktor pita, šta je to bilo, te dobi odgovor: “Taj čovjek je prije 30 godina, uzeo meni i mojoj djeci sve nasljedstvo što smo dobili, ostavio mene i djecu u siromaštvu, ja ga svaki dan već 30 godina kletem, da ne umre, dok mu se svi organi ne raspadnu, te umre u najgorim mukama…”

***

Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odlučio da pošalje Muaza u Jemen, savjetovao ga je riječima: „Čuvaj se dove (kletve) onoga kome je nepravda učinjena, jer zaista između

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here