U istočnom Mediteranu, posebno u Grčkoj, na Kipru i u zapadnom dijelu Turske, očekuje se značajan prodor saharskog pijeska tokom narednih dana. Prema prognozama Copernicus atmosferskog monitoring servisa (CAMS), ovo je najnoviji u nizu slučajeva prodora pijeska u regionu, koji će značajno uticati na kvalitet zraka.

Saharski pijesak će se kretati preko Mediterana, prelazeći južnu Italiju i Siciliju, da bi stigao do Grčke, južne Bugarske, Balkana, Kipra i zapadne Turske. Nivo pijeska se prognozira da će se intenzivirati prema kraju sedmice, s predviđenim nivoima PM10 čestica u rasponu od 150-200 µg/m3 širom Grčke i zapadne Turske. Ovi nivoi znatno premašuju dnevni prosječni prag izloženosti od 50 µg/m3, koji je postavljen prema smjernicama Evropske unije za ovu vrstu zagađivača.

Mark Parington, viši naučnik u CAMS-u, istakao je da, iako prenos saharskog pijeska preko Sredozemlja nije neuobičajen, primjećen je porast intenziteta i učestalosti ovih događaja posljednjih godina. Važno je kontinuirano pratiti atmosferu kako bi se razumjele promjene u kvalitetu zraka.

Saharski pijesak je prirodna pojava koja nastaje kada jaki vjetrovi podižu čestice sa suhe Sahare i prenose ih na velike udaljenosti. Ove oluje su najčešće tokom zimskih, proljetnih i jesenjih mjeseci.

Stanovništvu se savjetuje da bude oprezno i prati upute lokalnih vlasti kako bi se smanjio negativan uticaj na zdravlje, posebno u područjima s visokim koncentracijama saharskog pijeska u zraku.

radiosarajevo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here