Zulfo Mehmedović, pedesetosmogodišnjak koji je proveo 26 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, vratio se sa suprugom u svoje rodno mjesto Sastavci u opštini Milići. Kao profesionalni vozač teretnih vozila, Zulfo je obišao skoro cijelu Ameriku, ali uvijek je sanjao o povratku u domovinu.

Mehmedović se vratio iz ljubavi prema svojoj zemlji i prema komšijama koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu. “Konačno sam se vratio u svoje Sastavke. Vratio sam se iz ljubavi prema svojoj domovini i iz ljubavi prema komšijama koji su dali živote za ovu zemlju,” rekao je Zulfo za Fenu.

Na svom posjedu u Sastavcima, Zulfo se odlučio baviti poljoprivredom, zajedno sa suprugom. Posadili su mnogo povrća i veliki voćnjak, čime se namjeravaju baviti kao stalni povratnici u selu. Prema njegovim riječima, prije rata u selu je bilo 20 domaćinstava, ali sada se prijeratni stanovnici vraćaju samo povremeno. Mehmedović je ličnim sredstvima izgradio svoju kuću i ističe da je najsretniji upravo u svom rodnom selu.

Iako je proveo veliki dio svog života u Americi, Mehmedović je odlučio da se vrati dok je još uvijek u snazi za rad. “Želja mi je bila da se vratim dok sam još u snazi za rad, a ne kad budem imao sedamdeset godina. Ja radim i dan danas i radit ću dok mogu,” kaže on. Osim rada na poljoprivredi, Zulfo uživa u prirodi i povremeno ide u lov sa prijateljima.

Zulfo Mehmedović predstavlja inspirativan primjer ljubavi prema domovini i odlučnosti da se vrati i doprinese zajednici iz koje potječe, čak i nakon više od dvije decenije provedenih u inostranstvu.

bhdijaspora.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here