Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), Emela Mujanović, koja je morala napustiti službu zbog nošenja hidžaba, neće ostati bez zaposlenja zahvaljujući intervenciji ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Zukana Heleza. Helez je Emeli ponudio zaposlenje u Ministarstvu odbrane BiH, gdje će moći u potpunosti prakticirati svoja vjerska uvjerenja.

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Elme Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto. Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoja vjerska uvjerenja,” izjavio je Helez.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić podnijela je inicijativu kojom bi izmjenama postojećeg Pravilnika vojnikinjama u Oružanim snagama BiH omogućilo nošenje hidžaba. Na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine ta inicijativa je odbijena.

Ova situacija naglašava kompleksnost i osjetljivost pitanja religijskih prava u uniformisanim službama, kao i izazove koje takve situacije donose u multikulturalnom društvu kao što je Bosna i Hercegovina. Ipak, zahvaljujući fleksibilnosti i razumijevanju ministra Heleza, Emela Mujanović će moći nastaviti svoju karijeru u okviru Ministarstva odbrane, uz poštovanje svojih vjerskih uvjerenja.

mahalla

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here