Merjema Hodžić iz Sarajeva, buduća hadžinica, podijelila je svoje duboko emotivno iskustvo o prvom susretu s Kabom. Merjema je planski štedjela sredstva za ovo putovanje života, a njezina priča odražava radost i duhovno ispunjenje koje je doživjela.

Priprema za Hadž

Prije četiri godine, Merjema je imala nijet (namjeru) obaviti hadž zajedno s ocem. Međutim, zbog pandemije koronavirusa 2020. godine i restrikcija saudijskih vlasti, bila je spriječena, kao i milioni vjernika širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Povratak Želje za Hadžom

Njena želja se ponovno probudila prošle godine kada je ispratila rodicu koja je odlazila na hadž. Ta večer, dva sata poslije ponoći, bila je u džamiji i gledala hadžije kako se spremaju. Upravo tada je uputila dovu Allahu da joj omogući obavljanje hadža naredne godine.

„Zbog korone 2020. godine nisam otišla na hadž. Poslije sam promijenila posao, došle su i neke druge stvari tako da više nisam ni razmišljala o tome. Međutim, prošle godine, kada je od mog babe rodica krenula na hadž, išli smo u Fahdovu džamiju da je ispratimo. Navečer, dva sata poslije ponoći bila sam u džamiji i gledala hadžije kako se spremaju da idu, nose kofere. U meni se opet probudila velika želja. Bila je zadnja trećina noći pa sam uputila Allahu, dž.š., dovu da dođem i ja do godine. Evo me tu, Allah mi je uslišao tu dovu“, priča Hodžić.

Planiranje i Štednja

Merjema je pažljivo planirala štednju potrebnih sredstava za hadž. Ističe da je primijetila povećanje bereketa (blagoslova) u njenom imetku od kada je počela izdvajati novac za hadž.

„Imam osjećaj kad sam odvajala taj novac za hadž da mi je Allah davao bereketa u onome što mi je ostajalo. Nisam se nešto previše odricala nečega, mislim da mi je Allah, dž.š., povećao bereket u ostatku imetka koji sam ostavljala“, ističe Hodžić.

Prvi Susret s Kabom

Prvi susret s Kabom za Merjemu je bio najljepši trenutak u životu. Opisala je kako je taj trenutak bio toliko snažan da je zaboravila sve što je planirala reći i učiti.

„Kad nam je vodič rekao ispred vas je Kaba, kada sam pogledala, sve sam zaboravila što sam htjela učiti. Stajala sam pet sekundi, nisam znala uopšte šta da izgovorim, iako su mi rekli da se tada uči dova, da se ta dova ne odbija. Ja kad sam Kabu ugledala, sve sam zaboravila“, kaže Merjema.

Neopisiv Osjećaj

Merjema ističe da se osjećaj susreta s Kabom ne može opisati riječima i da se to mora doživjeti.

„Kada hadžije kažu da ne mogu da opišu taj susret, a svi većinom to kažu, zaista vjerujte da je to tako, jer se to ne može opisati i to treba doživjeti. Kad dođe čovjek pred Kabu, stane da klanja, a oko vas su osobe iz Uzbekistana, Indije, Kanade, Njemačke…svi kad stanemo u saf smo kao jedno, nema razlike. Podsjeća me na Sudnji dan“, kaže Hodžić.

Organizacija Hadža

Merjema je izrazila zadovoljstvo organizacijom hadža i umre ove godine, pohvalivši rukovodstvo Ureda za hadž i umru Islamske zajednice.

„Organizacija je dobra, na vrhunskom nivou. Veliki je broj ljudi, različitih mentaliteta. Naši vodiči iz drugih grupa pomažu ako šta treba. Sve je bez greške. Nemam nikakve zamjerke na organizaciju“, istakla je Hodžić.

Ova priča o Merjemi Hodžić nije samo priča o jednom hadžu, već svjedočenje o vjeri, strpljenju i blagoslovima koje donosi predanost Bogu.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here