Obilježavanje 32. godišnjice zločina u Ahatovićima kod Sarajeva i Višegradu je prilika da se prisjetimo tragičnih događaja iz 1992. godine, kada je ubijeno više od 110 osoba. Ovi zločini, koji su počinjeni 14. juna 1992. godine, ostavili su dubok trag u sjećanju preživjelih i članova porodica žrtava.

Strijeljanje u Sokolini

Elvir Jahić, koji je preživio strijeljanje u Sokolini kod Srednjeg, prisjeća se stravičnog događaja u kojem je ubijeno 48 osoba. Jahić je bio jedan od 56 osoba iz logora “Mali hangar” kojima je naređeno da legnu licem prema podu u autobusu koji ih je vozio do Sokoline. Tamo su iznenada bili napadnuti eksplozijama, ručnim bombama i stotinama metaka.

“Eksplozije, projektili, desetak ručnih bombi i na stotine ispaljenih metaka. Ja sam dobio metak u predio kičme. Oni su onda otišli – oružana pratnja i prateća vozila. To je ostavilo prostora preživjelima da izađu iz autobusa i odu u šumu, gdje su satima lutali dok nisu našli spas u selima Ravne, Komar i Vukasovići”, prisjeća se Jahić.

Nakon što je izgubio osjećaj u nogama, nije mogao otići dalje od obližnjeg potoka, odakle je vidio kako se vojnici vraćaju i pucaju na preživjele koji su ostali u autobusu.

“To je trajalo nekoliko minuta. Oni su onda otišli u vozilu zastava, boje slonove kosti. Vratio sam se do autobusa, gdje sam proveo nekoliko sati, nakon čega su me pronašli ljudi iz sela jer su im preživjeli prepričali šta se desilo. Oni su me našli i još dvojicu i zbrinuli nas. Raskomadana tijela ubijenih su ukopali u grobnicu u selu Ravne, a 1996. su ekshumirani i ukopani u harem džamije u Ahatovićima”, kaže Jahić.

Zločini u Višegradu

Istog dana se obilježava i godišnjica zločina u Višegradu, gdje je u kući Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici, zapaljeno oko 70 bošnjačkih civila. Većinom žene i djeca, ovi civili su živi spaljeni od strane pripadnika paravojne formacije “Osvetnici”, predvođene Milanom i Sredojem Lukićem.

Najmlađa žrtva imala je svega dva dana, a sličan zločin dogodio se dvije sedmice kasnije u naselju Bikavac, gdje je zapaljen približan broj civila u kući Mehe Aljića. Zbog ovih zločina, Haški tribunal je Milana Lukića osudio na doživotni zatvor, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine je Radomiru Šušnjaru izrekao kaznu od 20 godina zatvora.

Nepočinjeni procesi

Ubistva u autobusu kod Sokoline su samo dio niza zločina nad građanima sarajevskog prigradskog naselja Ahatovići i okolice. Nakon pada naselja, zabilježeni su brojni slučajevi ubistava, progona, pljački i paljenja, kao i odvođenje oko 600 osoba u logore. Od tih osoba, blizu 90 ih je ubijeno na različitim lokacijama, uključujući i Sokolinu.

Do danas, direktni počinioci zločina u autobusu kod Sokoline nisu procesuirani, što dodatno povećava bol preživjelih i članova porodica žrtava. Ovi događaji podsjećaju na strahote rata i važnost pravde i sjećanja kako bi se osigurala da se slični zločini nikada više ne ponove.

Detektor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here