Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić prisustvovat će danas, 23. maja, u New Yorku sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Na ovoj će se sjednici glasati o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.Podsjetimo, vrlo brzo nakon objave da će UN odlučivati o rezoluciji, snažna zagovaračka kampanja protiv usvajanja pokrenuta je iz Srbije i Rs. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Rs, predvode ovu kampanju koja uključuje negiranje genocida i sudski utvrđenih činjenica, veličanje ratnih zločina, te presuđenih ratnih zločinaca.

Nacrt rezolucije su prvi put zvanično predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku, a u prezentaciji su učestvovali i predstavnici BiH. Dvije zemlje koje su inicirale rezoluciju najveći su sponzori njenog usvajanja, a do sada je 38 zemalja zvanično potvrdilo da će biti kosponzori dokumenta.

Generalna skupština, koja bi trebala glasati o rezoluciji, sastoji se od 193 zemlje članice, koje imaju jednako pravo glasa. Za usvajanje rezolucije potrebna je prosta većina prisutnih. Postoji i mogućnost da ovaj dokument bude proglašen “važnim pitanjem”, te bi u tom slučaju bila potrebna dvotrećinska većina prisutnih za usvajanje.

No, “važnim pitanjima” u Generalnoj skupštini UN-a najčešće se proglašavaju odluke o miru i sigurnosti, prihvatanju novih članica te podaci o budžetu, pa je malo vjerovatno da će rezolucija o Srebrenici biti tako okvalifikovana.

Inače, sjednicu zakazanu za 16 sati po našem vremenu možete pratiti na OVOM LINKU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here