Pitanje: Selam alejkum, pišem ovo pitanje u nadi da ćete mi odgovoriti. Uskoro imam estetsku operaciju nosa. Problem je u tome što ja već mjesec dana ne spavam i samo razmišljam da li je to meni dozvoljeno islamom ili nije. Musliman sam i klanjam 5 vakta namaza. Kao prvo operacijom će se riješiti moji zdravstveni problemi: problemi sa disanjem, česte infekcije. Pri tome će se promijeniti i moj izgled nosa koji je stečen lomovima više puta nenamjerno već nesrećama. Znači nisam rođen sa takvim izgledom, poslije lomova imam veliku deformaciju i devijaciju.

Odgovor: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

U osnovi, estetske operacije se mogu podijeliti u dvije kategorije:

  1. Estetske operacije radi otklanjanja manjkavosti i mahana nastalih zbog povreda, nesreća, požara i sličnih situacija. Ova vrsta estetskih operacija je dozvoljena u islamu. Na primjer, imam Tirmizi bilježi hadis od Afredže ibn Es’ada, radijallahu anhu, koji je povrijedio nos u jednom od ratova u džahilijetu. Prvo je stavio nos od srebra, ali je taj nos zaudarao ružnim mirisom, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da uzme zlatni nos (Tirmizi, 1770). Ovaj hadis pokazuje da je dozvoljeno poduzeti medicinske intervencije kako bi se otklonile fizičke mane koje su nastale usljed nesreća ili povreda.
  2. Estetske operacije radi uljepšavanja, kao što su povećanje ili smanjenje nosa, usana, grudi i slično. Ove operacije se obično poduzimaju samo zbog želje za promjenom izgleda radi ljepote, bez medicinske potrebe. U islamu je mijenjanje Allahovog stvaranja radi uljepšavanja zabranjeno. Prenosi se od Ibn Mes’uda, radijallahu anhu, da je čuo kako Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proklinje žene koje traže da im se otklone ili obriju obrve (mutenemmise) i one koje traže brušenje zdravih zubi radi uljepšavanja (mutefellidže), jer to mijenja Allahova stvorenja (Buhari i Muslim).

Obzirom da vi želite ovu operaciju zbog zdravstvenih problema i fizičkih mana nastalih usljed nesreća, ova operacija spada u prvu kategoriju i nema smetnje da je učinite, shodno prethodnim dokazima. To je u skladu sa dozvoljenim intervencijama u islamu koje imaju za cilj otklanjanje fizičkih nedostataka i poboljšanje zdravlja.

Neka vas Allah nagradi za vašu brigu o pridržavanju islamskih propisa, a Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here