Nekada se najljepše priče rađaju iz neočekivanih okolnosti. Tako je i priča Vesne i Esada Bećirovića, koja je započela prije petnaestak godina s jednim slučajnim skretanjem s glavne ceste i ulaskom u selo Idbar.

“Tako je sve počelo. Došli smo slučajno na ovo mjesto i zaljubili se u njega na prvi pogled. Napravili malu vikendicu, a zatim odlučili stvoriti ‘Raj u raju’”, kaže Vesna Bećirović

Velika brana, visoka više od 30 metara, okružena šumom, vodi do sela Idbar, smještenog između Konjica i Jablanice, podno vrhova Prenja. Predivni krajolici, rijeka Baščica i bogato zelenilo privukli su bračni par Bećirović da izgrade svoj raj. U harmoničnom Idbaru priroda se prikazuje u svom najljepšem obliku, svaka kućica pažljivo je izgrađena da priča svoju priču, a svaki kamen postavljen je s ljubavlju.

Vesna Bećirović naglašava da su sve ideje vezane za njihovo etno selo proistekle od njenog supruga Esada. “Suprug je izuzetno kreativan, dok ja uvijek strahujem od kiča i previše boja. No, on se potpuno prepustio svojoj mašti. U njemu je ostalo dijete koje se igralo i stvorilo nešto što je ljudima dopadljivo, drugačije i toplo srcu,” ističe Vesna. Esad je ovaj dio prirode pretvorio u jedinstveno mjesto s ulicama, trgovima i odajama, dajući im imena značajna za njihov život.

U samom centru sela nalazi se restoran “Kod Amiđe Idriza,” koji odiše bogatstvom bosanske kulture i nasljeđa. Svaki kutak restorana pažljivo je uređen detaljima koje je Esad pronašao na seoskim buvljacima ili u antikvarijatima, dajući mu eleganciju i nostalgiju. Vesna svakodnevno priprema specijalitete iz naših krajeva, a gostiju nikada ne manjka.

“Posjetitelji dolaze sa svih strana, imamo mnogo domaćih gostiju. Ljeti, kada je sezona, dolazi nam i dijaspora. Posljednjih godina posebno smo zanimljivi Arapima. Kada krenu prema Kravicama, ovo im je prva stanica iz Sarajeva,” kaže Vesna.

Izgradnja etno sela trajala je dvije i po godine. Vesna i Esad su pravi primjeri dvoje zaljubljenika u prirodu i tradiciju. Njihova priča nije samo o šarmantnim kućicama, već o ljubavi, kreativnosti i predanosti.

Etno selo “Raj u raju” nije samo turistička atrakcija, već simbol snova koji se ostvaruju. Vesna i Esad Bećirović pokazali su kako hrabrost, volja i ljubav mogu pretvoriti san u stvarnost, stvarajući mjesto koje odiše toplinom i elegancijom, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here