Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik održao je konferenciju za medije nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine.

Dodik je tom prilikom opsovao državu Bosnu i Hercegovinu, a žestoko je izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša (Gutteres).

Kritikovao je Sud BiH, te je opsovao državu BiH. Naveo je kako Sud nepoštuje “građanina je**ne Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”.

– Ja sam političar i predsjednik RS. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustav, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na što nije ima pravo.

Mi ćemo na saboru u Beogradu tražiti da se podrži RS da krene putem mirnog razlaza u BiH

Dodik je jutros rekao da je sa odlukom o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN potpisan kraj BiH i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici biti predložen federalnoj strani mirni razlaz.

“Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložićemo federalnoj strani”, rekao je Dodik.
Dodik je istakao da su Republika Srpska i FBiH sporazumne strane Dejtonskog sporazuma, a time i Ustav BiH.

On je također rekao da će oni iz RS-a na najavljenom srpskom saboru u Beogradu tražiti podršku da Republika Srpska krene putem nezavisnsoti koji on opisuje kao mirni razlaz.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here