Jutros su predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali molitvi u beogradskoj crkvi uoči Vučićevog odlaska u New York, gdje će se pred Generalnom skupštinom UN razmatrati rezolucija o Srebrenici.
Uz njih, molitvi su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić te drugi zvaničnici. Molitvu je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je blagoslovio Vučića i Dodika, poželjevši Vučiću snagu za predstojeće izazove.

Patrijarh Porfirije je tokom besjede istakao važnost borbe protiv “historijskog revizionizma” i naglasio da se srpski narod ne smije etiketirati kao počinilac genocida.

“Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u New York. Danas snažno podižemo svoj glas protiv historijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svjedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi”, poručio je patrijarh.
Vučić je izjavio da je zatražio patrijarhov blagoslov pred put te da odlazi u New York kako bi se borio za budućnost Srbije.

Ovim skandaloznim potezom patrijarh Porfirije je na najsramniji način negirao počinjeni genocid nad Bošnjacima te istovremeno nadahnuo srpske lidere i srpski narod na počinjenje novih zločina protiv našeg naroda i naše zemlje. Poslije ove Porfirijeve molitve Dodik je zaprijetio Bošnjacima: “Naše političke odluke biće veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu”.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here