Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti, prenosi RTRS.

Szijjarto je kazao je da za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.
“BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama”, rekao je Szijjarto.

Ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

“Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH”.

slobodna-bosna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here