U islamu, obavezno kupanje (gusul) postaje potrebno pod određenim uvjetima:

 1. Kontakt spolnih organa: Ako dođe do kontakta spolnog organa muškarca i spolnog organa žene, a vrh spolnog organa muškarca uđe u spolni organ žene, tada je gusul obavezan za oboje, bez obzira na to je li došlo do ejakulacije ili ne.
 2. Ejakulacija izvan rodnice: Ako muž ejakulira izvan ženine rodnice i nije došlo do direktnog spolnog odnosa, gusul nije obavezan za ženu, osim ako nije došlo do kontakta koji zadovoljava gornje kriterije (tj. ako vrh spolnog organa muškarca nije ušao u spolni organ žene).
 3. Osjećaj zadovoljstva: Ako žena nije osjetila nikakvo zadovoljstvo i nije došlo do kontakta spolnih organa kako je opisano, gusul nije obavezan.

Ukratko, gusul postaje obavezan kada postoji penetracija (čak i minimalna) spolnog organa muškarca u spolni organ žene, neovisno o ejakulaciji ili osjećaju zadovoljstva. U slučaju ejakulacije izvan rodnice bez penetracije, gusul nije obavezan za ženu.

Detaljniji propisi o gusulu

 1. Izlazak sperme:
  • Gusul postaje obavezan za osobu ako dođe do izlaska sperme sa strašću (npr. kroz snošaj, san, ili bilo koji drugi način). Ovo pravilo važi za muškarce i žene. Ako sperma izađe bez osjećaja strasti (npr. zbog bolesti), većina učenjaka smatra da gusul nije obavezan.
 2. San i snovi:
  • Ako osoba sanja seksualne sadržaje i probudi se s tragovima sperme, gusul postaje obavezan, bez obzira na to je li se sjećala sna ili ne. Ako ne pronađe tragove sperme, gusul nije obavezan.
 3. Direktan spolni odnos:
  • Kao što je već spomenuto, ako vrh spolnog organa muškarca uđe u spolni organ žene, gusul postaje obavezan za oboje, čak i ako nema ejakulacije. Ovo je bazirano na hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaže: “Kada sjedi između četiri dijela njenog tijela (tj. ruku i nogu) i spoji se s njom (tj. dođe do penetracije), gusul postaje obavezan.”
 4. Ženska ejakulacija:
  • Ako žena doživi ejakulaciju (mokru situaciju) zbog strasti, gusul postaje obavezan. To se odnosi na situacije kao što su seksualni odnosi, snovi ili druge situacije koje uzrokuju ejakulaciju sa strašću.
 5. Nije obavezno u određenim situacijama:
  • Ako nije došlo do penetracije ili do izlaska sperme sa strašću, gusul nije obavezan. U situacijama kao što su poljupci, zagrljaji ili druge vrste intimnosti koje ne uključuju gore navedene uvjete, gusul nije potreban.

Praktični savjeti

 • Redovita higijena: Redovito održavanje tjelesne higijene je preporučljivo, ali nije zamjena za gusul u situacijama kada je on obavezan.
 • Svjesnost propisa: Važno je biti svjestan islamskih propisa o gusulu kako bi se postupalo ispravno u svim situacijama.
 • Konsultacija sa učenjakom: U slučaju nedoumica, uvijek je korisno konzultirati se sa kvalificiranim učenjakom ili imamom kako bi se dobile precizne informacije i smjernice.

A Allah najbolje zna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here