Ova situacija postavlja pitanje o dužnosti hadždža za ženu koja nema mahrema. Prema hanbelijskom mezhebu, takva žena nije obavezna obaviti hadždž, čak i ako ima dovoljno materijalnih sredstava da pošalje nekoga da ga obavi umjesto nje. Argumentiraju to shvaćanjem da šerijatska sposobnost, što uključuje postojanje mahrema, jedan je od uvjeta za obavljanje hadždža.

Oni smatraju da ukoliko bi ova žena i umrla, ona ne bi bila griješna niti odgovorna što nije obavili hadždž jer je Uzvišeni Allah rekao:“Hodočastiti Hram je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti…”(Ali Imran, 97) Riječi Uzvišenog: “…onaj ko je u mogućnosti…”, podrazumjevaju dvije vrste mogućnosti, odnosno sposobnosti, a to su šerijatska sposobnost i fizička sposobnost.

Prema drugom mišljenju, koje također ima svoje opravdanje, žena bi trebala pronaći nekoga tko će obaviti hadždž umjesto nje, pod uvjetom da ima dovoljno sredstava da pokrije troškove. Neki učenjaci tvrde da je to slično situaciji starije osobe koja nije fizički sposobna za hadždž, ali ima dovoljno sredstava da pošalje nekoga umjesto sebe.

U oba slučaja, ova žena nije lično obavezna obaviti hadždž. Bilo bi korisno objasniti to takvim ženama kako bi razumjele svoj položaj i osjećale se smirenije u vezi s tim. Ovaj problem nije tako težak, i zahvaljujemo Allahu na tome.

Osim razmatranja šerijatskih mišljenja o obavezi hadždža za žene bez mahrema, važno je istaknuti i duhovni aspekt ove situacije. Žene koje se nalaze u ovom položaju trebaju biti upućene na strpljenje, dovu i vjeru u Allahovu mudrost. Bez obzira na šerijatske odredbe, njihova unutarnja spremnost za prihvatanje situacije s vjerom i predanjem može im pomoći da pronađu mir i zadovoljstvo.

Također, važno je potaknuti žene da se okrenu učenju i duhovnom razvoju, jer to može ojačati njihovu vezu s vjerom i osnažiti ih u suočavanju s izazovima. Kroz učenje Kur’ana, proučavanje hadisa i duhovno usavršavanje, žene mogu pronaći snagu i utjehu u svojoj vjeri, bez obzira na vanjske okolnosti.

Nadalje, podrška zajednice i savjetovanje od strane pouzdanih duhovnih savjetnika mogu biti od velike pomoći ženama u ovakvim situacijama. Osjećaj pripadnosti i podrška od strane drugih vjernika može pružiti dodatnu podršku i olakšati emocionalno suočavanje s teškoćama.

Kroz ove duhovne prakse i podršku, žene bez mahrema mogu pronaći unutarnji mir i snagu da se nose sa svojim životnim izazovima i da nastave svoj duhovni put s povjerenjem u Allahovu mudrost i uputu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here