Predsjednik entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik, iznio je ideju o promjeni naziva općine Srebrenica, tvrdeći da je to pitanje koje se tiče lokalnog stanovništva te da su ljudima u tom području dosta stigmatizirajućih etiketa vezanih uz to ime.

“Izrazito je važno da ljudi imaju pravo da se izjasne o ovom pitanju. U skladu s procedurama utvrđenim zakonom, ako Skupština općine Srebrenica donese odluku o promjeni naziva u neko drugo, tada će Republika Srpska donijeti zakon koji će tu promjenu službeno potvrditi. Neovisno o tome kako će se ova odluka doživjeti među Bošnjacima”, izjavio je Dodik.

Dodik je u intervjuu za TV “Prva” izjavio da će, sudeći prema reakcijama Bošnjaka, promjena naziva općine Srebrenica sada postati glavna tema. Dodao je da je postojalo dugotrajno nastojanje da se prefiks “bosanski” uključi u što više naziva, uključujući i njegovu rodnu općinu Aleksandrovac.

“Kada smo prije deset godina ukinuli te prefikse, izazvalo je veliku kontroverzu. Oni konstantno zloupotrebljavaju taj prefiks”, objasnio je Dodik.

Dodik je također izrazio nelagodu što su “srpske općine” poput Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Bosanskog Petrovca ostale u Federaciji BiH. Ipak, naglasio je da će Republika Srpska poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom ni u bilo kojem drugom kontekstu. Dodao je da granica na rijeci Drini postoji samo kao administrativna granica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here