Dr. Aziz Bhimani: Svjedočanstva o Hrabrosti i Strpljenju u Gazi

Dr. Aziz Bhimani, australski ortopedski hirurg, nedavno se vratio iz Gaze gdje je stekao nezaboravno iskustvo liječeći ranjene Palestince. Njegovo svjedočenje o uslovima života u Gazi i nevjerovatnoj hrabrosti stanovnika tog područja dirnulo je mnoge.

Uslovi Života u Gazi

Dr. Bhimani opisao je uslove života u Gazi kao nezamislive, ističući: “Mislim da je ovo ono što ljudi mogu opisati kao pakao na Zemlji.” Unatoč teškim okolnostima, Palestinci iz Gaze pokazuju nevjerovatnu izdržljivost i snagu.

Nevjerovatna Hrabrost i Strpljenje

Jedan od najdirljivijih trenutaka koje je dr. Bhimani podijelio bio je kada je vidio ljude kako se bude iz anestezije usred operacije i uče Kur’an. Ovaj primjer ilustruje njihovu duboku vjeru i duhovnu snagu čak i u najtežim trenucima.

Miris Miska

Dr. Bhimani je također prenio priče o mirisu miska koji se osjetio kod poginulih Palestinaca. Prema islamskom vjerovanju, krv šehida miriše na džennetski miris miska. Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, rekao je: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, ko god bude ranjen na Allahovom putu, a Allah dobro zna ko je ranjen na Njegovom putu, doći će na Dan proživljenja sa krvavom ranom, a krv će mirisati na misk.” (Buhari)

Nevjerovatan Optimizam

Dr. Bhimani je s posebnom pažnjom govorio o nevjerovatnoj strpljivosti i optimizmu Palestinaca. “Ako ih pogledaš u oči, ako sretneš njihov pogled, nasmiješe ti se. Svoje teške priče govore sa osmijehom, nisam čuo ogorčenost u njihovim glasovima, nijednom nisam čuo negodovanje,” rekao je. Čak i djeca i njihovi roditelji, nakon gubitka nogu i ruku, izražavaju zahvalnost Bogu govoreći “elhamdulillah” (hvala Bogu).

Iskrena Zahvalnost

“Oni kažu elhamdulillah i to kažu veoma iskreno,” istakao je dr. Bhimani. Njihova sposobnost da ostanu pozitivni i zahvalni unatoč ogromnim teškoćama predstavlja inspiraciju za sve nas.

Zaključak

Iskustvo dr. Aziza Bhimanija u Gazi svjedoči o nevjerovatnoj hrabrosti i strpljenju Palestinaca suočenih s ekstremnim teškoćama. Njihova vjera, optimizam i zahvalnost Bogu, čak i u najtežim trenucima, pružaju snažnu poruku o ljudskoj izdržljivosti i snazi duha prenosi saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here