Amira Smajić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, trenutno je u centru pažnje danskih medija zbog optužbi za milionsku prevaru u kojoj je Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj oštetila za 1,2 miliona danskih kruna. Prema danskim medijima, dokumentarac TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”) razotkriva Smajić kao “krticu” zbog njene umiješanosti u finansijski kriminal.

Amira Smajić je priznala prevaru u sudskoj dokumentaciji, u kojoj je navedeno da je 2018. godine kontaktirana od strane imama iz udruženja kako bi otvorila bankovni račun u Nordfyns banci. Međutim, umjesto toga, ona je dala svoj lični broj računa, te je između juna i decembra 2018. prebačeno 1,2 miliona kruna na njen račun.

Prema njenim riječima, novac je iskoristila za otplatu dugova, navodeći kako je bila pod velikim finansijskim pritiskom i uzimala morfij, što je uticalo na njeno psihičko stanje. Dokumentarac dalje otkriva da je Smajić tokom deset godina omogućavala finansijski kriminal velikih razmjera, iako za to nikada nije kažnjena.

Blagajnik Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, Azmir Salihović, izjavio je kako su vjerovali Smajić zbog njenog porijekla i činjenice da je bila izbjeglica iz BiH, te je njen otac bio ugledan član zajednice. Međutim, sada smatraju da je prevara započela još na prvom sastanku 2018. godine.

Salihović navodi da je Smajić na generalnoj skupštini ponudila pomoć udruženju, čiji je račun tada bio blokiran. Umjesto otvaranja novog računa, dala je svoj broj računa i prebacila novac na svoje račune. Kada je udruženje kontaktiralo banku, saznali su da nikada nisu bili njihovi klijenti, te su prijavili slučaj policiji.

U novembru 2019. godine, nakon što je udruženje obavijestilo Smajić o prijavi, ona je priznala prevaru i tvrdila da je bila prinuđena na to zbog teške situacije. Sud ju je 2021. godine osudio zbog prevare, te joj je naloženo vraćanje iznosa od 1,2 miliona kruna, uz dodatnih 200.000 kruna za kamate i sudske troškove.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here