Mokrili su na njegovom mezaru

Prenosilac priče:

“Imao sam bliskog prijatelja koji mi je bio poput brata. Prošle nedjelje je poginuo u saobraćajnoj nesreći, neka ga Allah obaspe Svojom milošću, a porodici da strpljivosti.

Imao je razuzdan sajt na kojem su se nalazile slike nagih žena. Nesreća je što nismo znali lozinku za ulazak. Željeli smo ga zatvoriti, ali nismo mogli.

Dobri ljudi, čovjek je nošen na tabutu, a njegova grupa je gledala nemoralne slike. Dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitnik. Njegova majka je vidjela u snu dječake kako prolaze pored njegovog kabura i po njemu se mokre.

Jadnica nije znala za skrivene stvari. Tako mi Allaha, mladići koji se mokre po njegovom kaburu su oni koji sada šalju te nemoralne slike njegovoj grupi. Obratili smo se agenciji za sajtove, ali su kazali da nisu u mogućnosti ništa učiniti.

Ljudi, čovjek je umro, a njegova djela izazivaju bol u našim srcima – do kada će ovo trajati? Ta pokvarena grupa i nemoralni sajt su mu nanijeli zlo. Ovo je šejtanska spletka u džinskom i ljudskom obliku.

Dovoljan nam je Allah. Neka nam pomogne protiv onih koji su ga naveli da osnuje taj sajt. Želimo proširiti ovo pismo da bi živi shvatili svoj položaj prije smrti. Obraćamo se onome ko ima nemoralne sajtove, nemoralnu grupu s kojom radi:

‘Tako mi Allaha, ti zločinci vam neće koristiti, već će vam povećati propast i kajanje u danu kada kajanje neće koristiti. Dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitnik.'”

Analiza:

Ova priča služi kao upozorenje o trajnim posljedicama djela koja činimo za života, naročito u vezi sa moralnim i nemoralnim sadržajima na internetu. Kroz prenesenu priču, autor naglašava nekoliko ključnih tačaka:

  1. Trajnost digitalnih djela: Ono što se postavi na internet može trajati i nakon smrti, nastavljajući da utječe na živote drugih i nakon našeg odlaska.
  2. Moralna odgovornost: Održavanje nemoralnih sajtova ili distribucija neprimjerenih sadržaja može imati ozbiljne duhovne i etičke posljedice.
  3. Roditeljska tuga: Bol koju preživljava majka zbog loših djela svog sina ukazuje na emotivnu i duhovnu patnju koja može pratiti one koji su ostavljeni iza.
  4. Duhovna opomena: Priča služi kao duhovno upozorenje da se okrenemo od nemoralnih djela i posvetimo se činjenju dobrih djela koja će donijeti korist i na ovom i na onom svijetu.

Pouke:

  • Kontrola digitalnog sadržaja: Pojedinci bi trebali biti svjesni sadržaja koji stvaraju i dijele, vodeći računa o njihovoj trajnosti i potencijalnom utjecaju na druge.
  • Moralno ponašanje: Važno je pridržavati se moralnih normi i izbjegavati širenje nemoralnih sadržaja.
  • Duhovna svijest: Priča naglašava potrebu za duhovnim razmišljanjem i svijesti o posljedicama naših djela nakon smrti.

Ova priča je podsjetnik na važnost moralne i duhovne odgovornosti u digitalnom dobu, pozivajući na promjenu ponašanja i preuzimanje odgovornosti za svoja djela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here