Šesnaestogodišnja djevojka iz Sarajeva izgubila je život nakon komplikacija koje su nastale tokom stomatološkog zahvata u jednoj privatnoj ordinaciji. Ova tragedija duboko je potresla porodicu, prijatelje, ali i širu javnost, posebno zbog okolnosti koje su dovele do njenog preranog odlaska. Ovaj događaj otkriva koliko čak i naizgled rutinski zahvati mogu postati ozbiljni i tragični, te naglašava važnost brze i adekvatne medicinske reakcije.

Djevojka je, u pratnji roditelja, posjetila privatnu stomatološku ordinaciju zbog intenzivne zubobolje. Ljekari su odlučili izvaditi zub kako bi riješili problem. Međutim, nakon zahvata, situacija se ubrzo pogoršala. Gnoj iz zuba se proširio niz vrat, uzrokujući tešku infekciju. Ova infekcija brzo se razvila u sepsu, što je djevojčicu dovelo u kritično stanje.

Hitna medicinska reakcija

Kada su nastale komplikacije, djevojka je hitno prebačena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje su ljekari učinili sve što su mogli kako bi je spasili. Međutim, unatoč maksimalnim naporima tima medicinskih stručnjaka, infekcija je bila previše ozbiljna i djevojka je, nažalost, podlegla komplikacijama. Njena smrt je izazvala veliku tugu i šok, posebno kod roditelja, koji su bili uz nju tokom cijelog procesa.

Nažalost, ovakvi slučajevi, iako rijetki, podsjećaju nas na potencijalne opasnosti čak i kod relativno jednostavnih medicinskih zahvata, kao što je vađenje zuba. Posebno kod mladih, komplikacije koje se razvijaju iz infekcija mogu biti izuzetno opasne

Pokrenuta istraga

Nakon smrti tinejdžerke, slučaj je prijavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove tragedije. U takvim slučajevima, uvijek postoji potreba da se istraži kako je došlo do komplikacija, je li bilo eventualnih propusta u medicinskoj proceduri i je li reakcija na pogoršanje stanja bila adekvatna.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, potvrdila je da su obaviješteni o slučaju i da se preduzimaju potrebne radnje kako bi se utvrdile sve činjenice. Obdukcija će pokazati tačan uzrok smrti, a istraga će pomoći u daljem razjašnjenju situacije.

Bol roditelja i emotivne oproštajne poruke

Roditelji preminule djevojke su slomljeni gubitkom svoje mezimice. Njihova tuga je neizmjerna, a emotivne oproštajne poruke koje su podijelili s javnošću pokazuju koliki je trag ova tragedija ostavila na njih. Majka je svoju bol izrazila riječima: “Pupoljak moj se vratio Gospodaru. Gospodaru moj, molim te mom djetetu podari najljepše mjesto u džennetu. Zauvijek u majkinom srcu i majkinim dovama.” Ove riječi su prožete tugom, ali i vjerom u to da će njihova kćerka pronaći mir na boljem mjestu.

Otac djevojčice također je izrazio svoju bol i ljubav prema kćerki u emotivnoj oproštajnoj poruci: “Dušo tatina, ljepotice moja, pola moje duše je otišlo s tobom kao i majkina. Uvijek ćeš nam biti u srcu, volimo te zauvijek.” Ove riječi jasno pokazuju koliko je ovaj gubitak bolan za porodicu, koja sada mora živjeti bez svog voljenog djeteta prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here