Situacija s kamenolomom u Donjoj Jablanici postala je izvor ozbiljne zabrinutosti, jer postoje tvrdnje da kamenolom, kojim upravlja firma Sani d.o.o. Jablanica, nije imao potrebne dozvole i koncesije za rad. Vlasnici firme su članovi porodice Honđo, a kamenolom se bavi obradom različitih vrsta kamena, s naglaskom na njihov vlastiti kamen pod nazivom “Rodolit”. Iako firma posluje s direktnim investitorima i izvozi svoje proizvode, postoje ozbiljne sumnje u zakonitost njenog rada.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je da podaci o kamenolomu Donja Jablanica ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva, što sugerira ozbiljne propuste u inspekcijskom nadzoru. Nikšić je naglasio da je potrebno istražiti odgovornost za smrtne slučajeve i razaranje u naselju, jer je obrušavanje brda zbrisalo dijelove zajednice.

Mještani su godinama upozoravali vlasti na opasnosti koje dolaze od kamenoloma, ali ti pozivi na akciju očigledno nisu rezultirali adekvatnim inspekcijskim postupcima. Ova situacija postavlja pitanje kako je nelegalni kamenolom mogao nastaviti s radom bez odgovarajućih dozvola i nadzora.

Pored toga, zanimljivo je da je firma Sani d.o.o. u prošlosti imala poslovne odnose s Općinom Jablanica. Naime, prema podacima portala Akta.ba, 2015. i 2016. godine firma je pružala usluge angažovanja mehanizacije za potrebe Civilne zaštite, a 2020. godine bila je na listi korisnika finansijske pomoći od Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Ovaj skandal dodatno pojačava zabrinutost mještana i javnosti, budući da očigledni propusti u nadzoru i administraciji mogu dovesti do teških posljedica za lokalne zajednice, a kamenolom koji nije adekvatno regulisan može predstavljati ogromnu opasnost za sigurnost stanovnika piše Akta.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here